Kinderen hebben twee grote periodes waarin ze meer zelfstandigheid willen verkrijgen en dat zullen de ouders geweten hebben. Ze krijgen woedeaanvallen of kunnen soms agressief worden en gooien zichzelf op de grond. Hoe ga je hier nu mee om als ouder. Moet je hen negeren of moet je zeggen dat dit geen correct gedrag is?
Het is niet altijd even gemakkelijk om hier als ouder mee om te gaan of te weten hoe je nu ieder kind specifiek moet aanpakken.
Daarenboven verschillen de periodes ook nog eens van doel. Dit wil zeggen dat het gedrag van het kind andere doelen heeft en dus ook om een andere aanpak vraagt.
Woedeaanvallen van kinderen? Het waarom?
Zoals eerder gezegd zijn er twee grote fasen waar kinderen mogelijks woedeaanvallen kunnen ervaren.
De eerste fase is de peuterpuberteit. Deze fase begint doorgaans rond de 2 jaar en eindigt rond de 3 jaar. In deze fase leren kinderen op het potje te gaan en willen ze ook meer zelfstandigheid. Ze willen dus niet langer dat de ouder hen vertelt wat ze wel en niet mogen of moeten doen. Daarom krijgen kinderen vaak woedeaanvallen als je hen zegt wat ze moeten doen.
De andere fase kent iedereen wel, namelijk de puberteit. Dit gebeurt tijdens de tienerjaren waar de kinderen opnieuw meer zelfstandigheid willen. Hier moeten we echter een verschil maken in het doel. Kinderen in de puberteit willen namelijk meer zelfstandigheid om zo indirect te ontdekken wie ze eigenlijk zijn en om hun identiteit te vormen.
Woedeaanvallen van kinderen? Hoe ga ik hier mee om als ouder?
Woedeaanvallen negeren
Ieder kind vraagt een verschillende aanpak. Doorgaans hanteren pedagogen de aanpak om het kind duidelijk te maken dat dit niet het gedrag is waarmee ze hun doel gaan bereiken. Als het kind dan verder blijft schreeuwen of zich op de grond gooit, is het best om het gedrag te negeren. Aandacht is namelijk ook een soort van beloning voor het kind.
Regels hanteren
In de pubertijd is dit natuurlijk anders. Je dient als ouder strikte grenzen te stellen, zonder het kind geen ruimte tot ontwikkeling te willen geven. Hier is het dus belangrijk om een duidelijke rede te geven van waarom ze iets niet mogen doen, maar verder is het ook belangrijk om te luisteren je puber nu precies te zeggen heeft. Vraag naar de redenen waarom hij/zij iets wil doen, waarom het belangrijk is.
Woedeaanvallen bij kinderen? De oplossing
Mijn kwartier ontwikkelde een online programma dat je als ouder kan helpen in het begrijpen van de beweegredenen achter het gedrag van je kind. Daarenboven kan het je helpen de nodige informatie uit een discussie met een tiener halen en je focus tijdens een discussie te verleggen. Bijkomende stress kan ook onder handen gepakt worden in het programma. Al deze aspecten hebben een belangrijke invloed op gesprekstechnieken, waardoor je deze kan verbeteren met behulp van het programma.
Woedeaanvallen bij kinderen? Doe de stresstest!
Wil je weten wat jouw stressniveau is? Doe dan hier de gratis online stresstest!