Slaap je al een tijdje slecht? Geraak je maar niet in slaap of word je gedurende de nacht vaak wakker? Iedereen heeft zijn eigen slaappatroon. Zo kan het zijn dat je iemand kent dat 3 of 4 keer per nacht moet op staan om naar de toilet te gaan. Dit patroon is dus niet voor iedereen hetzelfde. Als je plots merkt dat je slaappatroon doorbroken wordt door korte nachten, kan het zijn dat er meer aan de gang is. Lees hier over de oorzaken van slecht slapen en doe de test om jouw oorzaak te vinden.

Slecht slapen? De oorzaken

Ons lichaam heeft verschillende stadia van slaap nodig om ’s ochtends klaar te zijn voor een nieuwe dag. Zo is er de ‘diepe slaap’. Dit stadia zorgt ervoor dat we fysisch herstellen. Dit wil zeggen, als je de dag ervoor een zware fysieke inspanning hebt gedaan, dan zorgt de diepe slaap ervoor dat je lichaam herstelt en je jezelf weer op en top voelt. De ‘REM slaap’ daarentegen zorgt ervoor dat we psychisch herstellen. Dit wil zeggen dat als we die dag bepaalde dingen hebben meegemaakt, de REM slaap dit gaat verwerken, zodat we ook mentaal weer tegen een stootje kunnen. Als je moeilijkheden hebt met in slaap te vallen of vaak wakker wordt gedurende de nacht, kan het zijn dat je veel minder tot een diepe slaap of een REM slaap komt dan voordien of dan dat je nodig hebt. Kortom, je geest en lichaam zijn niet uitgerust en je voelt je moe en begint lusteloos aan een nieuwe dag. Stress kan ervoor zorgen dat we slechter slapen. We beginnen te piekeren en onze geest verkeert in een actieve staat, wat ervoor kan zorgen dat je vaker wakker wordt.

Slecht slapen? De oplossing!

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je helpt in het aanpakken van stress. Op die manier verminder je je dagelijkse stress, waardoor ook je slaappatroon weer hersteld kan worden. Na een tijdje zal je merken dat je weer vol levenslust aan je dag kan beginnen, doordat je een goede nachtrust hebt gekregen.

Slecht slapen? Doe de stresstest!

Wil je weten in welke mate jouw stress een invloed kan hebben op je slaappatroon? Doe dan hier de gratis stresstest!