Heb je soms last van een stijve nek? Een stijve nek kan veel verschillende soorten oorzaken hebben Het kan soms zijn dat als mensen voor een lange  tijd slecht zitten, dat ze daar een stijve nek van krijgen. Het kan ook zijn dat mensen een stijve nek krijgen door stress. In dit artikel zetten we een paar oorzaken op een rijtje  en zullen we ook mogelijke behandelingen beschrijven.

Stijve nek:  lichamelijke oorzaken

Er zijn veel verschillende lichamelijk oorzaken van een stijve nek. Dit wil zeggen dat ons lichaam ertoe zal leiden dat we problemen hebben met de nek.  Een slechte houden kan vaak een pijnlijke nek opleveren. Veel mensen zitten namelijk dag in dag uit op een verkeerde manier aan hun bureau. Veel mensen zitten voorover gebogen, waardoor onze nek het gewicht van ons hoofd moeilijk kan dragen. Het gewicht van ons hoofd valt te vergelijken met een bowlingbal. Als je verkeerd zit, is het eigenlijk het gewicht van een bowlingbal dat op verkeerde plaatsen in je nek steun zoekt. Dat kan bijvoorbeeld na een lange tijd zelfs langdurigere problemen veroorzaken. Een andere oorzaak kan bijvoorbeeld ook migraine zijn. Doordat je hoofd een constante druk ervaart, zal dit na een tijdje ook in je nek voelbaar zijn. Maar dit kan ook ruimer bekeken worden. Denk hier bijvoorbeeld aan griep. Het kan zijn dat je lichaam zo hard tegen de infectie moet vechten dat je nek stijf aanvoelt.

Stijve nek: psychologische oorzaken

Naast lichamelijk oorzaken, krijgen we vaak ook een stijve nek door wat er in onze geest afspeelt. De grootste uitlokker van een stijve nek is stress. Het is namelijk zo dat stress zich ook vertaalt in onze spieren. Als je je zorgen maakt, zal dit na een tijdje ook een weerslag krijgen op je lichaam. Denk hier maar aan een vicieuze cirkel. Stress is voorgeprogrammeerd om ook een lichamelijke reactie uit te lokken, waar onze spieren in gereedheid worden gebracht om op gevaar te reageren. Ze gaan dus aanspannen. Dit gebeurt ook voor onze nek. Op zich kunnen deze lichamelijke tekenen je zorgen wekken. Op die manier is onze cirkel rond: je hebt stress, krijgt spierspanning, maakt je zorgen over de spanning en krijgt meer stress.

Stijve nek: behandeling

Als je stijve nek veroorzaakt wordt door stress, kan je dit aanpakken door middel van ons online zelfhulpprogramma. Bovendien kan het zijn dat stress bepaalde lichamelijke ziektes verergert, wat je nekpijn kan verergeren. Het is dus nooit slecht om aanwezige stress aan te pakken. Het online programma helpt je in het aanpakken en verminderen van jouw stress aan de hand van online interventies.

Stijve nek: doe de stresstest

Je kan vrijblijvend en gratis onze online stresstest invullen, om jouw stresslevel te weten te komen. De test bevat 21 korte vraagjes en stuurt je integraal naar jouw resultatenpagina door na invulling.