Als je gedurende een aantal maanden of zelfs jaren onder hoge druk hebt moeten werken, zonder enige vorm van rust te krijgen, geraakt je geest en lichaam langzaam uitgeput. Als je zonder pauzes of vakantie een hoge druk op jezelf legt gedurende lange tijd, is de kans groot dat je oververmoeid geraakt. Dit kan eventueel een burn-out, ook wel eens geschreven als burnout, veroorzaken.

Oververmoeid? Definitie en symptomen?

Wanneer is een diagnose oververmoeid terecht? Het is niet gemakkelijk om dit bij jezelf vast te stellen. Daarom is de raad van een dokter of huisarts nuttig. Daarenboven kan je met deze arts of dokter nagaan of er geen andere medische oorzaken aan de grond liggen van je oververmoeid gevoel. Het is echter in de meeste gevallen zo dat men lijdt aan een burn-out als je je gedurende lange tijd leeg en uitgeput voelt.

Hieronder vind je enkele symptomen, die gepaard gaan met een oververmoeid gevoel:

  1. Je hebt geen zin meer om initiatief te nemen
  2. Je ervaart concentratieproblemen
  3. Je geheugen laat je vaker in de steek
  4. Genieten van eenvoudige dingen wordt moeilijk

Als je bij het lezen van bovenstaande oververmoeid symptomen denkt dat het merendeel of alle symptomen op jou van toepassing zijn, is de kans groot dat je overspannen en oververmoeid bent.

Oorzaken van een oververmoeid gevoel?

Door een tekort aan bepaalde chemische stoffen in je hersenen, ook meer bekend onder de naam neurotransmittors, kan het zijn dat je minder levenslust ervaart. Daarenboven veroorzaakt dit tekort tevens een oververmoeid gevoel. Je hebt het gevoel dat je niet meer uitgerust geraakt, waardoor je slecht slaapt. Het is wel alsof je de greep op jezelf lijkt te verliezen en je niet langer de keuze hebt over je eigen lichaam en geest.

Door een teveel aan het stresshormoon, zal je geest en lichaam te hard werken, waardoor je zowel letterlijk als figuurlijk oververmoeid geraakt. Na een tijdje zal je merken dat je je niet meer voluit kan geven.

Daarenboven zal je last krijgen van verschillende kwalen zoals rugpijn, slapeloosheid en lusteloosheid. Ook piekeren komt vaak voor als je oververmoeid bent.

Na een tijdje komt het vaak voor dat mensen met een oververmoeid gevoel ook erg bitsig worden of onaangenaam in contact, doordat ze zo uitgeput zijn.

Behandel je oververmoeid gevoel hier!

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat het advies van artsen en psychologen naar je huiskamer brengt. Het programma begeleidt je dagelijks bij het aanpakken van je oververmoeid gevoel. Tevens geeft het je inzicht in wat de oorzaken van je oververmoeid gevoel zijn en hoe je dit kan voorkomen.

Wil je graag weten welke symptomen van een oververmoeid gevoel jij ervaart? Doe dan hier de gratis vermoeidheid test!