Depressie in de puberteit.In de puberteit is de tijd gekomen om te ontdekken wie je bent en wat je wil doen voor de rest van je leven. Kortom je gaat je identiteit ontwikkelen en begint ook meer zelfstandig te worden. De nadruk ligt bij veel niet langer op de familie maar op de vrienden, wat je ook zal merken in de keuzes die je maakt. Zo zijn er verschillende groepjes die dezelfde kleding aandoen , om zich als een te voelen en om zo hun identiteit te ontwikkelen.

Maar ondanks je meer zelfstandig wordt, kan de puberteit een moeilijke periode zijn. Er komt namelijk zoveel op je af en niet alle ervaringen zijn even positief. Depressie in de puberteit komt dus ook veel voor. Lees hier meer over de puberteit en eventuele depressie tijdens deze puberteit.

Depressie in de puberteit? De symptomen

Depressie in de puberteit loopt enigszins gelijk met depressie als je volwassen bent. Je merkt dat niet veel meer je gelukkig kan maken, je voelt je gedurende lange tijd somber, je huilt vaak, je denkt vaak over alles wat je mis hebt gedaan of alles wat er mis is gegaan, je ziet geen toekomst meer,… depressie in de puberteit komt dus vaker voor dan veel mensen zouden denken.

Te veel jongeren plegen dezer dagen ook zelfmoord, vaak ten gevolge van een depressie of een situatie waar jongeren door overweldigd waren. Soms kan depressie zich toch iets anders uiten bij jongeren dan volwassenen. Zo zullen jongen met depressie vaak gedragsproblemen beginnen vertonen. Ze gedragen zich niet meer en ze schelden gemakkelijk mensen uit.

Meisjes zullen daarentegen meer symptomen van depressie bij volwassenen vertonen. Ze worden stil ,zitten vaak urenlang zonder iets te zeggen, voelen zich somber, huilen vaak. Bij meisjes slaat depressie ook vaak op hun lichaam. Zo zijn er veel tienermeisjes die problemen hebben met migraine door depressie.

Depressie in de puberteit? De behandeling

Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma die je helpt in het aanpakken van je depressie en in het herontdekken wat je tijdens je tienerjaren wel wil doen. Wat jou gelukkig maakt. Leer dus weer jezelf kennen en wat je graag doet door middel van het programma.

Depressie in de puberteit? Doe de depressietest!

Wil je weten in welke mate jij depressie ervaart? Doe dan hier de gratis depressietest!