Angst komt in veel verschillende vormen voor. Zo kan je bang zijn voor bepaalde dieren, maar ook voor grote ruimtes. Angst kan zachtjes in je leven sluipen. Eerst is het maar af en toe dat je angst vertoont en na een tijdje wordt het erger en erger. Angst gaat vaak gepaard met een gevoel van controleverlies, waarbij je weet dat je niet angstig hoeft te zijn, maar er niets aan lijkt te kunnen doen.

Hoe komt angst tot stand?

Angst ontstaat vaak ten gevolge van een intense negatieve ervaring of door aangeleerd gedrag, waarbij je bijvoorbeeld je ouders angstig hebt zien reageren op spinnen. Dit kan bij een kind het gevoel teweegbrengen dat angst een normale reactie is op spinnen. Vaak beperkt de angst zich echter niet tot afgezonderde situaties. Soms verergert de angst en neemt zij bovendien meerdere levensgebieden over. Angst voor angst is ook niet zeldzaam. Hierbij ben je zo geschrokken van je angst symptomen, dat je angst voor angst creëert.

Angst? Hoe pak je het aan?

Vaak verdwijnt angst niet zomaar vanzelf. Je brein heeft namelijk geleerd een angstreactie te stellen als het in aanraking komt met bepaalde situaties. Bovendien gaat angst vaak gepaard met een hoge mate van stress. Ook dit heeft een invloed op je angst en je dagelijks leven.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je dagelijks begeleidt in het aanpakken van je angst en stress symptomen. Het leidt je naar de ontdekking van ongezonde gewoonten en wat je kan doen om een gelukkiger leven te leiden, waarin angst niet zo'n grote rol speelt. Je kan het programma van thuis uit en op eender welk tijdstip volgen.

Angst? Doe de test!

Wil je graag weten welke rol angst in jouw dagelijks leven speelt? Doe dan hier de gratis angst test en ontdek wat jij kan doen om je angst aan te pakken!