Suikerziekte is een andere naam voor diabetes. Suikerziekte is een chronische ziekte, waar tot nu toe nog geen oplossing voor bestaat. Er bestaan wel behandelingen die je kunnen helpen de symptomen van suikerziekte onder controle te houden en/of te verminderen.

Suikerziekte is een ziekte waarbij suiker niet voldoende wordt opgenomen door het lichaam. Dit heeft als gevolg dat het suikergehalte te hoog wordt in je bloed. Dit kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Een daarvan is dat de alvleesklier, die instaat voor de aanmaak van insuline, niet genoeg insuline produceert. Dit heeft als gevolg dat er teveel suiker in het bloed aanwezig is om te verwerken.

Er bestaan verschillende types suikerziekte, die ieders verschillen van de andere types van suikerziekte. De meest gekende types van suikerziekte zijn:

  • Type 1
  • Type 2
  • Suikerziekte tijdens de zwangerschap

Naast deze vormen van suikerziekte bestaan er ook nog andere minder gekende vormen van suikerziekte. Deze manifesteren zich elk op een speciale manier en vragen om een specifieke aanpak. De verschillende types suikerziekte worden meer uitgewerkt in het artikel diabetes. Hier kan je symptomen, manifestaties en kenmerken terugvinden per type.

De vicieuze cirkel van suikerziekte?

Suikerziekte wordt gekenmerkt door een aantal factoren die kunnen bijdragen aan de symptomen van suikerziekte. Zo zijn een ongezonde levensstijl en overgewicht risicofactoren van suikerziekte. Overgewicht kan voornamelijk bijdragen aan het ontstaan van type 2 suikerziekte.

Daarnaast bestaan er een aantal gevolgen van suikerziekte die bovendien de symptomen van suikerziekte kunnen verergeren. Een voorbeeld hiervan is stress. Stress komt frequent voor als je lijdt aan een chronische ziekte. Op zijn beurt kan stress zorgen voor de toename van vaatproblemen. Dit kan er op zijn beurt voor zorgen dat je meer pijn hebt, kwetsbaarder wordt en bovendien minder gaat bewegen. Stress zorgt er bovendien ook voor dat je meer gaat eten, wat de kans op overgewicht vergroot. Overgewicht vergroot op zijn beurt weer de kans op het uitlokken van symptomen van suikerziekte.

Suikerziekte behandelen?

Bij een behandeling tegen suikerziekte is het dus nuttig bovenstaande vicieuze cirkel in acht te nemen naast de medische behandeling tegen suikerziekte. Een holistische behandeling tegen suikerziekte baseert zich voornamelijk op 3 factoren:

  1. Het nemen van medicatie, die suikerverlagend werkt. Bovendien is een medische opvolging van de ziekte aangewezen.
  2. Het hanteren van een gezonde levensstijl. Dit betreft zowel de manier van eten, als sport en verslavingen, zoals roken. Roken heeft een schadelijk effect op de gezondheid.
  3. Verlagen van risicofactoren die symptomen van suikerziekte kunnen in stand houden.

Mijn Kwartier is een programma, dat ontwikkeld werd door artsen en psychologen en kan dienen ter ondersteuning of verderzetting van de positieve effecten, bereikt door middel van medische interventies. Het programma maakt gebruik van wetenschappelijke technieken om je te helpen risicofactoren te leren herkennen en elimineren. Op die manier kan je jouw persoonlijke vicieuze cirkel doorbreken en een gezond, evenwichtig leven ontdekken.

Diabetes test?

Wil je meer te weten komen over suikerziekte en zijn risicofactoren? Doe dan hier de gratis diabetes test, die toegang geeft tot een video van Dr. Paul Koeck omtrent een holistische behandeling van ziektes en symptomen.