Hoe merk je dat iemand overspannen is?

Na jaren lang werken onder druk, zonder rustpauzes of vakantie, raken je lichaam en geest langzaam uitgeput en overspannen. Burn-out zegt men in het Engels, soms ook burnout geschreven. Maar hoe weet je dat nu?

Natuurlijk is het steeds belangrijk om met je dokter of huisarts te overleggen of er andere medische oorzaken zijn, maar in de meeste gevallen is de kans groot dat je aan burnout lijdt als je je gedurende een lange periode leeg, uitgeput en opgebrand voelt. Je zin voor initiatief neemt af, je concentratievermogen vermindert en zelfs je geheugen gaat achteruit. Je geniet niet meer van de eenvoudige dingen van het leven zoals een zonsondergang of een mooie bloem. Als je een aantal van deze tekenen herkent, is de kans inderdaad groot dat je overspannen bent.


Overspanning is een toestand van een overspannen prikkelbaarheid van je zenuwstelsel waardoor ook onbelangrijke of ongewenste prikkels in je hersenen binnenkomen en uitvergroot worden.
  • Vaak leidt overspanning tot piekeren, uitputting, vermoeidheid of een overspannen gevoel of reactie in verschillende situaties. 
  • Je kan met een eenvoudige zelftest testen of je overspannen bent zodat je perfect kan meten wanneer je aan preventie kan doen of actie ondernemen om je overspanning aan te pakken 


Om overspanning tijdig te voorkomen, is het belangrijk niet enkel je bewuste stress, maar ook je onbewuste stress te meten met een gevoelige zelftest. Zo'n test laat je ook nadien toe om je evolutie op te volgen zodat je zeker bent dat je onbewuste stress voldoende gedaald is om overspanning effectief te voorkomen. Zo'n test vind je hier in één eenvoudige klik.

  • Kortstondige overspanning is zelden schadelijk. 
  • Chronische overspanning is wel risicovol en schadelijk omdat ze een chronische overstimulering van je immuunsysteem en zenuwstelsel veroorzaakt, met een toename van (onzichtbare) ontstekingsreacties in allerlei organen tot gevolg
    • micro-inflammatie of ontsteking van je neuronen of zenuwcellen in de hersenen verhogen het risico op depressie, Alzheimer, en een ganse reeks van neurologische of psychiatrische aandoeningen
    • micro-inflammatie of ontsteking van je bloedvaten kan aderverkalking of atherosclerose veroorzaken, met op termijn ziekten zoals een hartinfarct, een herseninfarct of CVA, micro-embolieën of ultrakleine bloedklonters in de hersenen geven o.a. versnelde dementie
  • Daarom is het verstandig om chronische overspanning tijdig op te sporen via een online zelftest en indien nodig preventief aan te pakken met een professioneel preventieprogramma. 


Om te weten of je overspannen bent, dien je zowel de zichtbare als de onzichtbare spanning te meten. De optelsom van beide is je totale spanning. Wanneer deze totale spanning te lang aanhoudt, ben je overspannen en wordt je zenuwstelsel overprikkelbaar. Dat merk je meestal aan de prikkelbaarheid van je gevoelens en je reacties. Om nauwkeurig te testen hoe hoog je spanningsniveau is en of je overspannen bent, kan je best om de maand een goede online zelftest afnemen zodat je je evolutie kan opvolgen. 


Om overspanning op te lossen dien je de tientallen mini-triggers die je spanning opbouwen beter te leren hanteren. Soms ontdek je sommige triggers toevallig na een goed gesprek met je beste vriend of vriendin. Vaak heb je een meer systematische aanpak nodig. Een professioneel online zelfhulpprogramma kan je daar het snelste bij helpen omdat je meteen kan starten en dagelijks een kwartier aan zelfreflectie doet om te ontdekken wat je specifiek kan helpen om je overspanning te verhelpen zonder je toevlucht te zoeken in dure therapie, of verslaafd te raken aan medicatie of meditatie.

Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel

Een tekort aan een aantal chemische stoffen in de hersenen (neurotransmittors genaamd), zorgt ervoor dat je levenslust verliest, vermoeid raakt en niet meer uitgerust bent, en soms zelfs slecht begint te slapen. Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg.

Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom. Je voelt je moe en overspannen, prikkelbaar en lastig, hebt last van tientallen kleine klachten zoals hartkloppingen, rugpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, lusteloosheid, piekeren, doordrammen of hoofdpijn. Soms word je zelfs onaangenaam naar anderen toe of bitsig of agressief.

Als je jezelf te veel wegcijfert

Dit komt soms voor als je jezelf te veel wegcijfert, waardoor je geen grenzen meer trekt naar anderen en niet meer aangeeft wat je wel of niet aankan. Als gevolg neem je te veel hooi op je vork en overlaad je je systeem, en je blijft doorwerken tot het begeeft. Je bent geestelijk opgebrand en bent toe aan vakantie, terwijl je denkt dat je moet doorwerken omdat je minder energie hebt om alles rond te krijgen.

Test voor Burnout: Overspannen? Test jezelf nu.

Burnout of burn-out kan je testen door deze eenvoudige online test hier af te leggen. Deze test toont je algemene stressniveau dat onderliggend is aan het gevoel van uitputting en overspanning, alsook de deelaspecten ervan: spanning, angst of zelfs depressieve gevoelens.

Deze test kan je helpen het probleem te onderkennen en eventueel te blijven monitoren. Je zal ook lezen hoe snel het herstelprogramma Mijn Kwartier jou zal helpen, indien je er voor kiest om hiermee te starten. Probeer de test vandaag. Dr. Paul Koeck