Een diagnose burn-out kan je helpen verdere stappen te ondernemen. Vaak zijn mensen opgelucht en verward als ze het horen krijgen dat ze een diagnose burn-out hebben. Ze merkten namelijk al een tijdje dat er iets aan de hand is, maar wisten niet wat het exact was. Aan de andere kant zijn mensen vaak verward of aangedaan door de diagnose burn-out, omdat ook dit tijd vergt om te verwerken. Ondanks dat er steeds meer gesproken wordt over burn-out is de diagnose burn-out nog niet overal sociaal aanvaard. Het is niet altijd even gemakkelijk te spreken over de diagnose burn-out in iedere omgeving.

Boven dit alles is het nuttig om na je diagnose burn-out specifieke stappen te ondernemen die je zullen helpen in het behandelen van je diagnose burn-out. Net zoals andere mentale ziektes vraagt een diagnose burn-out een actieve aanpak, omdat de symptomen in veel gevallen niet zomaar verdwijnen. Het ontstaan van een diagnose burn-out heeft namelijk te maken met bepaalde gewoontes die je hebt. Het behandelen van deze diagnose burn-out zal vervolgens impliceren dat je aan gewoonteverandering dient te doen.

Wat houdt een diagnose burn-out in?

Een diagnose burn-out wordt doorgaans door je behandelende arts/huisarts vastgesteld. Ondanks dat een diagnose burn-out in de DSM niet als aparte ziekte bekeken wordt, vermeldde het onderzoek van Verschuren et al. (2011) specifieke richtlijnen voor het stellen van een diagnose burn-out.

Volgens dit onderzoek mogen we spreken van een diagnose burn-out als aan volgende kenmerken voldaan wordt:

  1. Je ervaart een gevoel van overspannenheid
  2. De klachten houden al meer als 6 maanden aan
  3. Gedurende de hele dag voel je je voornamelijk vermoeid en uitgeput. Deze gevoelens overheersen.

Wat houdt overspannenheid in?

Zoals je hierboven kan lezen, is een voorwaarde om te spreken van een diagnose burn-out dat je een gevoel van overspannenheid ervaart. Maar wat houdt overspannenheid nu exact in? Hieronder lijsten we de kenmerken van overspannenheid op (Verschuren et al., 2011):

A. Om te mogen spreken van een overspannen gevoel, moet je minstens 3 van volgende overspannen symptomen ervaren:

  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Prikkelbaarheid
  • Je kan niet goed meer tegen drukte of lawaai
  • Je emoties schommelen
  • Je piekert vaak
  • Je voelt je opgejaagd
  • Je ervaart concentratiemoeilijkheden en geheugenproblemen

B. Je voelt je alsof je de controle hebt verloren of je machteloos staat. Deze gevoelens zijn een reactie op het niet langer kunnen omgaan met stress in het dagelijkse leven. Je stressdruk wordt te hoog.

C. Je ervaart een significant lijden op verschillende levensgebieden (zowel werk als sociaal).

D. De stress, verlies van controle en lijden zijn niet alleen het gevolg van een psychiatrische ziekte.

Test je symptomen van burn-out!

Wil je graag weten in welke mate jij kans hebt op een diagnose burn-out en in welke mate de symptomen burn-out je dagelijkse functioneren beïnvloeden? Doe dan hier de gratis online burn-out test!

Luister en kijk hier naar Dr. Eric Boydens en Dr. Paul Koeck over de behandeling van burn-out