Heb je soms het gevoel dat je angstig bent voor dingen die normaal geen angst zouden mogen uitlokken? Merken andere mensen in je omgeving dat je soms te angstig op bepaalde situaties reageert? Het kan zijn dat je irreële angst ervaart. Dit wil zeggen dat je angst ervaart, terwijl er geen rede is om angst te ervaren. In dit artikel zullen we enkele oorzaken van angst beschrijven, dus hoe angst is ontstaan. Verder zullen we je helpen in het vinden van een geschikte behandeling. Lees dus zeker verder om meer te weten te komen over jouw angst!

Angst? Oorzaken van angst!

Oké, je bent angstig, maar wat is daar nu de oorzaak van? Want je weet dat je nu angstig bent, maar hoe is dat plots gekomen? Wel er zijn verschillende mogelijke oorzaken, die kunnen verschillen van persoon tot persoon. Als eerste is er het trauma. Als je ooit een trauma, een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt, kan het goed zijn dat dat je angst in gang heeft gezet. Een trauma is namelijk een ingrijpende negatieve gebeurtenis, die emotioneel heel zwaar was. Het kan dus zijn dat je deze nog niet helemaal verwerkt hebt en daarom angstig bent.

Een andere mogelijkheid is dat je de angst aangeleerd hebt. Denk hier bijvoorbeeld aan spinnen. Als je ouders altijd angstig hebben gereageerd op spinnen, kan het zijn dat jij dit over hebt genomen en ook angstig voor spinnen bent geworden. Hier bedoelen we dat als je ouders heel angstige reacties hebben gegeven op een bepaalde situatie, jij deze waarschijnlijk hebt aangeleerd. Kinderen leren veel van hun ouders tijdens de opvoeding, soms waaronder ook angst hoort. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat angst altijd aangeleerd wordt door de ouders, maar in sommige gevallen kan dit mee aan de basis liggen van het ontstaan van angst.

Angst? Ik wil mijn angst aanpakken!

Het vergt de nodige moed en doorzetting om aan je angst te werken. Net zoals chronische lichamelijke ziektes is angst niet iets waar je voor kiest en wat vaak moeilijk is om de eerste stap te zetten naar genezing. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpverlening, dat je begeleidt in het aanpakken van je angst zonder je met iemand moet praten of zonder je je hoeft te verplaatsen.

Angst? Doe de angsttest!

Wil je weten in welke mate jouw angst irreëel is of je angst je leven negatief beïnvloedt? Doe dan hier de gratis angsttest, die je na afloop meteen jouw persoonlijke scores zal vertellen.