Vermoeidheid kan soms lange tijd aanhouden. Als vermoeidheid lange tijd aanhoudt, heeft dit niet enkel verschillende gevolgen, maar is dit vaak ook een indicatie van een dieperliggende probleem. Stress en zelfs angst of depressie kan vermoeidheid uitlokken.

Kortstondige vermoeidheid heeft doorgaans geen vergaande gevolgen. Als vermoeidheid echter aanhoudt, kan dit leiden tot het afzwakken van het lichaam en geest. Vermoeidheid maakt je kwetsbaarder voor ziektes, maar zal ook je dagelijkse leven beïnvloeden.

Hoe herken ik 'pathologische' vermoeidheid?

Vermoeidheid kan in verschillende gevallen de kop op steken. Het ervaren van een korte nacht is niet abnormaal. Zelfs als een paar korte nachten elkaar opvolgen, is dit nog niet noodzakelijk een teken van een diepgaander probleem. Vermoeidheid komt ook vaak voor bij stressvolle situaties of periodes. Denk hier bijvoorbeeld aan een promotie of een verhuis. Ook dit is geen indicatie van een 'pathologische vorm van vermoeidheid'.

Als je echter gedurende een langere periode vermoeid bent, kan dit wel een indicatie zijn van een diepgaander probleem. Bijvoorbeeld als je een tijdje geleden verhuist bent, maar de vermoeidheid na een paar weken nog steeds niet afneemt. Het is vaak moeilijk om na een stressvolle periode terug te keren naar je ruststand.

Een sterke indicatie van een diepgaander probleem bij vermoeidheid is slaapproblemen ten gevolge van piekeren. Als je gedurende enkele weken piekert, wil dit niet zeggen dat je een depressie hebt, maar is het wel nuttig je piekergedrag aan te pakken. Des te langer je wacht om je vermoeidheid aan te pakken, des te langer je erover zal doen je vermoeidheid aan te pakken.

Vermoeidheid aanpakken? Hoe vind ik mijn energie terug?

Door onderliggende problemen van vermoeidheid aan te pakken, kan je vermoeidheid op een effectieve manier oplossen. Mijn kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je ondersteunt in het aanpakken van je vermoeidheid. Dagelijks krijg je oefeningen en inzichten om je onderliggende symptomen aan te pakken.

Wil je graag testen of je vermoeidheid eventueel gebaseerd is op een diepgaandere problematiek of er sprake is van bepaalde gevolgen van vermoeidheid? Dan kan je hier gratis de stress test afleggen.