Je kent het wel, de dagen duren lang, je geraakt maar moeilijk in slaap, je hebt je kopje koffie nodig om ’s ochtends aan je dag te beginnen. Vermoeidheid is niet abnormaal. Iedereen maakt wel eens een nacht of een week mee, waarin hij slechter slaapt. Het kan echter ook voorkomen dat je reeds een hele tijd slecht slaapt en je begint te merken dat dit je dagelijkse functioneren begint te beïnvloeden.

Vermoeidheid komt voor in veel verschillende vormen. Symptomen van vermoeidheid kunnen verschillen van persoon tot persoon. Bovendien kunnen de oorzaken van vermoeidheid ook erg van elkaar verschillen. Het kan zijn dat je stress hebt en daardoor moeite hebt met inslapen, maar het kan ook zijn dat je nachtmerries hebt en daardoor meermaals per nacht wakker wordt. Bovendien kan de intensiteit van de vermoeidheid schillen. Dit hangt vaak samen met hoe lang de vermoeidheid reeds aanhoudt. Vermoeidheid kan zich dus ontpoppen in insomnie, waarbij mensen last hebben van chronische slapeloosheid.

Vermoeidheid behandelen? Wat is een goede behandeling voor vermoeidheid?

Vermoeidheid kan ontstaan door zowel psychische als lichamelijke factoren. Het kan zijn dat u slechter slaapt door een bepaalde verandering in uw lichaam of een verzwakking van uw immuunsysteem. Wat echter nog vaker aan de basis ligt van vermoeidheid zijn psychische factoren zoals stress en angst. Piekeren, depressie en andere mentale problemen kunnen er echter ook voor zorgen dat we minder goed slapen, wat op zijn beurt ervoor zorgt dat we in de dag minder goed presteren of onze taken moeilijker uitvoeren.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, ontwikkeld in samenwerking met artsen en psychologen, om je dagelijks te begeleiden in het behandelen van je vermoeidheid. Of je vermoeidheid nu ontstaan is door lichamelijk of psychische factoren, Mijn Kwartier helpt je bij volgende elementen:

  • Het verminderen van stress en andere psychische blokkades, die je slaap verhinderen. Het verminderen van je psychische kwetsbaarheid, die zowel op je psychisch als lichamelijk welzijn een positieve invloed kan hebben.
  • Het inbouwen van positieve gewoontes, zodat je vermoeidheid in de toekomst tijdig kan herkennen en hierop gepast kan reageren.

Vermoeidheid test? Test hier je vermoeidheid?

Wil je graag weten in welke mate vermoeidheid een invloed heeft op jouw dagelijkse functioneren en je emotionele welzijn? Dan kan je hier de gratis vermoeidheid test van Mijn Kwartier afleggen. De test duurt slechts 5 minuten en vertelt je meteen erna wat jouw uitslag is!