Als je de titel leest, denk je misschien: 'Kan angst gezond zijn?'. Angst kan wel degelijk gezond zijn, maar helaas komen we dezer tijd niet vaak meer gezonde angst tegen. Meeste mensen hebben nu ongezonde vormen van angst, die kunnen leiden tot een angststoornis. Als je een angststoornis hebt, is het zinvol om je te verdiepen in de mechanismen achter angst, zoals het ontstaan van angst, wat is angst, en hoe behandel ik angst? Dit artikel zal omschrijven wat angst inhoudt en hoe het kan leiden tot een angststoornis. Verder vindt je in het artikel een angsttest die je kan doen om jouw niveau van angst te bepalen.

Angst? Gezonde of ongezonde angst?

Misschien is het handig dat , voor we dieper ingaan op wat ongezonde en gezonde angst is, je even voor jezelf nadenkt over wat jou bang maakt. Dan kan je jouw voorbeeld later indelen onder gezonde of ongezonde angst.

Gezonde angst is angst die ons vooruit helpt. Het wil zeggen dat als je in een levensbedreigende of gevaarlijke situatie komt, je lichaam sneller zal kunnen reageren door je angst. Angst zal namelijk het lichaam klaar maken om ofwel stokstijf te blijven staan, wat in sommige gevallen geen slecht idee is, of om heel snel weg te lopen.

Ongezonde angst daarentegen helpt ons niet verder. Integendeel, het belemmert ons. Ongezonde angst heeft dezelfde symptomen als gezonde angst, enkel worden we op de moment dat we angst ervaren niet geconfronteerd met een levensbedreigende situatie. Het is inderdaad zo dat sommige situaties een grote invloed op je leven kunnen hebben en je mag daar best zenuwachtig voor zijn, maar in sommige gevallen zijn mensen extreem angstig of zenuwachtig wat kan leiden tot een angststoornis. Je zal merken dat je angst opstapelt als je met een bepaalde situatie geconfronteerd wordt en je na een tijdje zelfs angst voor angst krijgt. Dit wil zeggen dat je angstig wordt om de symptomen van angst te krijgen.

Angst? Wat kan ik eraan doen?

Angst lost zich in het merendeel van de gevallen niet zomaar op en vraagt dus om een plan van aanpak. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je begeleidt in het aanpakken van je stress en angst, om zo je leven niet langer te laten domineren door je angst.

Angst? Doe de angsttest!

Wil je weten in welke mate jij last hebt van angst, of angst een invloed op jou leven kan hebben? Doe dan hier de gratis online angsttest!