Uit onderzoek weten we dat veel mensen op de zoekwoorden depressie test zoeken. Dankzij de technologisering en het internet is er ook snel veel informatie beschikbaar. Ook in de psychologie bemerken we een verandering. Mensen zoeken vaak naar symptomen, behandelingen of diagnoses via het internet.

Mensen willen graag van thuis uit een depressie test kunnen invullen, die hen kan verder helpen in hun zoektocht. Dit is een goede eerste stap. Vaak is het moeilijk om de eerste stap naar een hulpverlening te zetten. Hier kan het internet je dan soms verder helpen. Je bent anoniem en kiest wanneer je iets opzoekt en wanneer niet.

Ondanks dat het een eerste goede stap is, moet je wel voorzichtig zijn met de informatie die je op het internet vindt.

Depressie test? Wat is belangrijk om te weten?

Weet dat de depressie testen, die je kan vinden op het internet, niet altijd psychologisch onderbouwd zijn. Psychologisch onderzoek neemt vaak jaren in beslag om een bepaalde test te valideren. Dit wil zeggen dat we nagaan of de test wel daadwerkelijk een depressie meet. Soms kan je denken dat bepaalde vragen toch echt wel wijzen op een bepaald symptoom. Toch moet je hier voorzichtig mee zijn.

Daarenboven is er geen enkele test, die een diagnose mag stellen. De enige persoon in de psychologische hulpverlening die een diagnose mag stellen, is een psychiater. Daarnaast mag zelfs een psycholoog of maatschappelijk werker,… geen diagnose stellen. Als zij dit al niet mogen doen, dan is een test op het internet daar ook niet gemachtigd voor.

Depressie test? Wat dan wel te doen?

Het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier biedt een psychologisch gevalideerde depressie test aan, die je hier gratis kan invullen. Deze test, zoals de andere tests, mag geen diagnose stellen, maar kan je wel een richting aangeven. De wijzers, die je na de test kan terugvinden, duiden wel aan in welke mate depressie symptomen een invloed hebben op je leven. Met deze informatie ben je een nuttige stap verder. Je kan hiermee aan de slag gaan om op zoek te gaan naar eventuele mogelijke behandelingen.