Burn-out? Voel jij je opgebrand?

Ja, mensen die jarenlang hard werken of zich grenzeloos inzetten voor anderen kunnen plots merken dat hun lichaam opgebrand geraakt. Mogelijks is dit een voorteken of symptoom van burn-out. Op deze pagina vindt u een wetenschappelijk gevalideerde zelftest om te meten of je risico loopt op te branden door burn-out.

Burn-out? Voel jij je moe of vermoeid?

Een ander belangrijk teken van burn-out is dat je je moe voelt. Die vermoeidheid neemt toe naarmate de dag vordert of je je inspant. Dit in tegenstelling tot depressie. Bij depressie voelt men zich vaak meer vermoeid in de ochtend bij het opstaan, terwijl burn-out vooral een toename van vermoeidheid geeft nadat je reeds een tijdje aan het werken bent.

Burn-out? Concentratiestoornis? Kan je je moeilijker concentreren? 

Burn-out leidt vaak tot concentratiestoornissen. Je kan je vaak moeilijk langdurig concentreren en dat wordt vaak erger naarmate de dag vordert. Langdurige stress leidt tot een verhoogde afscheiding van het stresshormoon cortisol in de bijnieren. Deze overdosis bijnierschorshormoon is giftig voor de hippocampus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor ons concentratievermogen en geheugen. De neuronen in dit deel van de hersenen geraken uitgeput, en sterven zelfs af door deze langdurige stress. Dit heeft concentratiestoornissen tot gevolg.

Burn-out oorzaak van geheugenstoornis? Ik kan niets onthouden!

Inderdaad, mensen met burn-out klagen vaak dat hun geheugen het niet meer doet. Ze hebben last om dingen te onthouden, en vaak verergeren deze klachten wanneer ze moe zijn of tegen het einde van de werkdag of een lange taak. Vaak merk je dat het geheugen ook erg verstoord is wanneer je moet switchen tussen meerdere taken. Je herinnert je dan niet meer wat je je vlak voordien had ingeprent.

Burn-out door een overbelast werkgeheugen?

De reden voor deze geheugenstoornis is vermoedelijk dat het werkgeheugen maanden tot jaren lang overbelast werd door ofwel overdreven werken ofwel overdreven piekeren. Beide processen gebruiken hetzelfde werkgeheugen. Ons werkgeheugen in onze hersenen is een orgaan dat net zoals elk ander orgaan overbelast kan geraken en rust nodig heeft. Wij merken in ons onderzoek dat de anti-piekeroefening uit het online zelfhulpprogramma een zeer gunstig effect heeft op het herstellen van dit werkgeheugen.

Burn-out leidt tot uitputting en een opgebrand gevoel

Maanden overbelasting van de hierboven vermeldde systemen heeft tot gevolg dat onze hersenen letterlijk moe en uitgeput geraken en dringend nood hebben aan een degelijk herstel. Indien men dit niet doet, kan burn-out leiden tot het chronisch vermoeidheidssyndroom, ook wel CVS genaamd.

Burn-out behandeling: Hoe kan je burn-out behandelen?

Burn-out is oplosbaar mits de juiste behandeling. Vroeger kon dat enkel door een psychotherapie te volgen bij een psychotherapeut. Tegenwoordig kan je jezelf ook online helpen uit een burn-out te komen door dit online zelfhulpprogramma te volgen.

Burn-out test: Hoe kan ik testen of ik aan burn-out leid?

Wij ontwikkelden voor u een online zelftest die meet hoeveel stress je hebt. Doe deze burn-out test nu en meet waar je staat. Je kan later deze zelftest ook gebruiken om te testen of je vooruitgang maakt tijdens je behandeling.

Dr. Paul Koeck