Sinds het begin van je carrière als leerkracht, heb je al gemerkt dat je best je aandacht verdeeld tussen de kinderen in je klas, omdat ieder kind specifieke noden heeft. Niet ieder kind heeft dezelfde zorg nodig als de ander, en als je als leerkracht moet zorgen voor een klas vol kinderen, kan dit behoorlijk moeilijk zijn. Vooral leerkrachten in het bijzonder onderwijs moeten ieder kind op een specifieke manier behandelen en benaderen. Maar alle leerkrachten weten hoe moeilijk het kan zijn om zowel naar je klas in het algemeen te kijken en dan op de specifieke noden van ieder kind te moeten inspelen. Dit kan soms te uitputtend zijn, wat tot stress of een burn-out kan leiden. Lees hier over hoe je op specifieke noden van kinderen kan inspelen, zonder het overzicht op je hele klas te verliezen.
Kinderen met speciale noden?
In het algemeen zal je merken dat kinderen niet zoveel verschillen wat betreft de noden van ieder kind. Ze hebben namelijk allemaal ongeveer dezelfde leeftijd en zitten dus in dezelfde ontwikkelingsfase, wat wil zeggen dat ze ongeveer dezelfde noden hebben. Echter, hoe je deze kan vervullen bij ieder kind, kan verschillen van kind tot kind. Een klas telt gemiddeld een 20-tal kinderen. Als leerkracht kan dit dus behoorlijk moeilijk zijn om het overzicht op 20 kinderen te bewaren, zonder individuele noden uit het oog te verliezen. En als je bijvoorbeeld meer tijd aan één kind spendeert, kan het zijn dat de rest jaloers wordt. Er zijn enkele tips over hoe je dit kan aanpakken, door bijvoorbeeld de ouders erbij te betrekken, maar ondanks deze tips kan het zijn dat de zorg voor de leerkracht soms te zwaar wordt, waardoor stress of een burn-out kan ontstaan.
Kinderen met speciale noden? Pak stress en burn-out aan!
Stress terwijl je voor de klas staat is nooit goed. Het is nefast voor jou, omdat je minder rust vind en dat je merkt dat je anders zal reageren of meer tijd nodig hebt om dingen af te ronden, maar ook voor de kinderen, want je zal hen na een tijdje de zorg niet meer kunnen geven die je wilt. Stress is namelijk niet zoals bijvoorbeeld sommige lichamelijke ziektes, die vanzelf overgaan. Stress moet je aanpakken.
Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat stress bij leerkrachten helpt aan te pakken en ook je helpt bij het ontdekken van oplossingen voor problemen zoals: hoe speel ik in op specifieke noden, zonder dat het teveel wordt voor mij of dat ik het overzicht op de klas verlies?
Kinderen met speciale noden? Doe de burn-outtest!
Als je wil weten of je bij jou een sprake kan zijn van een burn-out of stress, doe dan hier de gratis burn-outtest.