Kan je een depressie behandelen zonder medicatie?

Veel mensen stellen me de vraag of je van een depressie kan genezen zonder medicatie. Deze vraag komt soms omdat ze op eigen kracht willen genezen en ook soms omdat ze bang zijn levenslang afhankelijk te worden van medicatie. Is behandeling van depressie zonder medicatie mogelijk? Is het aan te raden?

De bipolaire of manische depressie: Lithium en antidepressiva eerst!

De bipolaire of manische depressie is in de eerste plaats een genetisch overdraagbare aandoening waar de biologische oorzaken overwegen. Bijgevolg is hier bijna steeds antidepressieve medicatie in combinatie met Lithium aangewezen. Deze mensen moeten zich in de eerste plaats laten volgen door een geneesheer-psychiater. Ondergeschikt aan deze medisch-biologische behandeling, kan het nuttig zijn om de patiënt te ondersteunen met EPA en DHA (Omega-3 vetten) en een therapeutische begeleiding, eventueel aangevuld met online zelfhulp om specifieke vaardigheden in te oefenen om te leren omgaan met de stress die de ziekte kan verergeren.

Samengevat is voor de manische depressie medicatie de hoofdbehandeling en de toediening van EPA of DHA en online zelfhulp of therapie ondergeschikt aan het advies van de behandelende psychiater.

De zeer diepe depressie:

In zeer diepe depressies is aangetoond dat antidepressieve medicatie een duidelijke meerwaarde biedt, doch meestal onvoldoende is om de depressie te genezen. De depressieve patiënt dient ook nieuwe strategieën en technieken aan te leren om de dingen anders te leren zien, anders met depressieve gevoelens om te springen en bepaalde activiteiten anders aan te pakken. Dit is een absolute noodzaak om lange termijn genezing in de hand te werken.

Het aanleren van deze strategieën kan gebeuren via online zelfhulp indien de motivatie bij de depressieve patiënt voldoende hoog is, of indien een naaste, partner of familielid de patiënt helpt te ondersteunen op die dagen dat de moed en de motivatie zakt. Ook psychotherapie kan een belangrijke hulp betekenen in de genezing van de depressie. Onze ervaring is dat patiënten die psychotherapie combineren met online zelfhulp, sneller vooruit gaan en betere resultaten behalen dan met psychotherapie alleen. Dit wordt mooi geïllustreerd in een mailtje van een deelneemster:

Hallo Paul, Heb het gisteren met mijn therapeute over mijn kwartier gehad. Ze vind het ook een goed idee dat ik dit doe. heb haar ook gezegd dat ik nu meer het gevoel heb dat ik actief aan mijn herstel werk. Groetjes,

Omega-3 en online zelfhulp bij de lichte depressie en bij burn-out

Bij de lichte depressie zijn de meningen over het belang van een antidepressivum verdeeld. Sommige studies suggereren dat een antidepressivum wel een duidelijke meerwaarde biedt, andere spreken dat tegen. De meeste psychiaters die ik ken, zijn geneigd om aan te nemen dat in de lichtere depressies een antidepressivum geen must is, maar wel een optie. Doch als je er voor kiest wel een antidepressivum te nemen, is het wel erg belangrijk om dit minstens enkele maanden na de genezing door te nemen, anders verhoog je het risico op herval.

De rol van het aanleren van nieuwe gewoontes in de vorm van psychotherapie, begeleiding of een goed online zelfhulpprogramma is hier vele belangrijker dan de keuze of je er al dan niet een antidepressivum aan toevoegt.

Verder wordt meer en meer aangenomen in de medische literatuur dat EPA en DHA, beide een speciale vorm van Omega-3 vetten, zowel preventief als curatief helpen in de genezing en preventie van depressie en burn-out.

PlusEPA: De rol van EPA (Omega-3 vetten) in de behandeling van depressie, stress en burn-out

Laat ons eens even kijken wat de rol is van Omega-3 vetten in de behandeling van stressgerelateerde aandoeningen

Wat is de rol van Omega-3 in de behandeling en preventie van depressie?

Omega-3 vetten maken deel uit van de celmembraan van de zenuwcel en de hersencel. Dus als we een tekort hebben aan bepaalde omega-3 vetten, dan zullen de celwanden van onze hersencellen en zenuwcellen onvoldoende beschermd zijn, en veel kwetsbaarder.

Daarnaast werken omega-3 vetten ontstekingsremmend. Het is dat ontstekingswerende effect - een beetje vergelijkbaar met aspirine - dat verklaart waarom toediening van EPA en DHA  omega-3 vetten je kans op aderverkalking en hartinfarct vermindert.

Welke vorm van Omega-3 is goed?

EPA en DHA zijn 2 specifieke moleculen die tot de familie van omega-3 vetten behoren. Het zijn vooral deze twee die we nodig hebben, alle andere moleculen uit de uitgebreide familie van omega-3 vetten zijn minder belangrijk. Dus als je wil weten welke producten de juiste omega-3 vetten bevatten, moet je op de verpakking nalezen hoeveel milligram EPA en hoeveel milligram DHA ze bevatten, al de rest is pure marketing en draagt weinig bij tot je gezondheid of tot het voorkomen van stress, burn-out of depressie.

EPA is de belangrijkste in de behandeling van depressie. De Vlaamse firma Minami Nutrition liet net een studie doen met haar zuivere EPA preparaat, de PlusEPA 60 dat 1 gram EPA per capsule bevat. De studie liep over 8 weken en toonde aan dat het antidepressieve effect van één gram EPA per dag (1 capsules PlusEPA 60 per dag) even groot was als heen antidepressivum en dat combinatietherapie van beide samen nog iets hoger scoorde in de behandeling van depressie. Het aantal proefpersonen in hun studie was nog laag, dus verder onderzoek moet uitmaken of deze trend bevestigd zal worden in latere onderzoeken. Toch zijn deze eerste gegevens al hoopgevend.

Test je Omega-3 gehalte in je bloed

Daarenboven ontwikkelde het bedrijf Minami Nutrition recent een eenvoudige test om je bloedwaarden van EPA, DHA en andere omega-3vetten te meten, dus als je twijfelt of je een tekort hebt dat meespeelt in je depressie, dan kan je arts je helpen bij het afnemen van deze eenvoudige bloedtest, via een vingerprik en twee druppels bloed.

De balans tussen EPA, Omega-3, therapie en online zelfhulp

In ieder geval is het altijd noodzakelijk om de gewoontes die je in je depressie terecht deden komen aan te pakken via online zelfhulp of therapie.

Hoe weet ik of ik een depressie of burn-out heb?

Mijn kwartier ontwikkelde een eenvoudige vragenlijst waarmee je jezelf kan testen op depressie, stress of angsten. Je krijgt een eenvoudige score die je toelaat om te zien of je in een risicozone zit, zodat je dit nadien verder met je arts kan bespreken en zo nodig actie kan ondernemen. Klik gewoon op deze link om die test af te nemen.

Dr. Paul koeck