Heb je het gevoel dat communicatie met je vriend(in), je collega, je moeder, je vader,.... niet altijd even gemakkelijk gaat? Zeker na een burn-out heb je het gevoel dat ze je niet begrijpen? Het is namelijk zo dat iedereen vertrekt vanuit andere referentiekaders, die gevormd worden door persoonlijkheid en eigen ervaringen. Dit artikel probeert je een inzicht te geven in waarom communicatie niet altijd even gemakkelijk is en wat je eventueel kan doen.
Burn-out en communicatie: Wat zijn referentiekaders?
Mensen vormen eigen meningen, waarden en normen vanuit verschillende kanalen. Denk hier maar aan opvoeding, persoonlijkheid, ervaring. Het is dus niet mogelijk dat twee mensen hetzelfde referentiekader hebben ontwikkeld. Iedereen bekijkt situaties vanuit zijn eigen bril, eigen referentiekader. Zo kan het dus zijn dat jouw visie niet altijd overeenkomt met de visie van je vriend(in), je familie, je collega's,.... Dit kan frustrerend zijn, wat je probeert iets duidelijk te maken maar de ander begrijpt je totaal niet. Zo kan het zijn dat jij na een burn-out helemaal anders naar een situatie kijkt dan je vriend(in), je familie, je collega's,..., maar hoe maak je hen dan duidelijk dat sommige dingen voor jou niet meer mogelijk zijn?
Burn-out en communicatie: hoe maak ik het gemakkelijker?
Wat je kan proberen is eens een keertje afstand te doen van je eigen referentiekader en je proberen inleven in je vriend(in), je familie, je collega's,.... Hiermee bedoelen we niet dat jij geen gelijk hebt of jij je ideeën moet opgeven, maar als je de ander beter begrijpt, zou het wel eens kunnen dat de communicatie gemakkelijk verloopt. Je kunt proberen om door vragen te stellen meer te weten te komen over de visie of benadering van de andere persoon. In een volgend gesprek kan je dan bijvoorbeeld jouw ideeën duidelijk maken aan de hand van zijn/haar benadering. Bijvoorbeeld iemand die heel analytisch is, begrijpt niet altijd waarom dingen gevoelsmatig niet lukken of moeilijk zijn. Bij deze persoon zou je bijvoorbeeld kunnen proberen burn-out vanuit een wetenschappelijk standpunt uit te leggen.
Mijn Kwartier: kan het helpen in zulke situaties?
Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat gespecialiseerd is in het behandelen van burn-out, depressie en stress. Na een burn-out is het nuttig om stressfactoren, zoals slechte communicatie, aan te pakken. Dankzij dagelijkse video's en vragen helpt Mijn Kwartier je nieuwe inzichten verwerven die de communicatie en andere stressfactoren kunnen aanpakken.
Heb ik een burn-out?
Om te testen in welke mate een burn-out bij jou aanwezig kan zijn, kan je onze gratis online burn-outtest doen. Deze test geeft je meteen jouw scores na het invullen!