Zelfvertrouwen kan je ver brengen. Waarschijnlijk heb je dit al meermaals gehoord van verschillende mensen. Toch zit er waarheid in deze boodschap. Er zijn namelijk veel mensen, die last hebben van een laag zelfbeeld. Je zou denken dat dit niet zo erg is, maar het tegendeel is waar. Een laag zelfbeeld kan mede aan de basis liggen van depressie, stress en zelfs angst.

Vooral jongeren in de puberteit krijgen te maken met een laag zelfbeeld. De puberteit is volgens veel artsen en psychologen een belangrijke periode, aangezien je je identiteit begint te vormen in deze periode. Het komt vaak voor dat mensen, die een laag zelfbeeld hadden tijdens de puberteit, ook een laag zelfbeeld hebben als ze volwassen zijn.

Zelfvertrouwen is nuttig als het aankomt op presteren. Als je zelfzeker bent, is de kans groter dat je slaagt. Een andere theorie in de psychologie heet de 'self-fulfilling prophecy'. Deze theorie zegt dat als je denkt te falen, je kans des te groter is om te falen. Het tegendeel is echter ook waar. Een goed zelfbeeld kan je dus ver brengen.

Gevolgen van een laag zelfbeeld?

Een laag zelfbeeld kan dus mede aan de basis liggen van een depressie, stress en zelfs een angststoornis. Het is dus nuttig om je zelfvertrouwen op te krikken. Er zijn namelijk veel factoren, die dagelijks je zelfbeeld kunnen beïnvloeden. Denk maar aan 'schoonheidsidealen' van onze maatschappij. Er zijn wereldwijd duizenden mensen, die lijden aan een eetstoornis, mede omdat ze zich vergelijken met deze schoonheidsidealen.

Een laag zelfbeeld kan dus vergaande gevolgen hebben. Mochten deze gevolgen niet op jou van toepassing zijn, is het echter nog steeds nuttig je zelfvertrouwen wat op te krikken. Het kan altijd van pas komen als je bijvoorbeeld een presentatie moet geven, toch met een stressvolle periode te maken krijgt,... Zelfvertrouwen helpt je dus niet enkel verder in geval van psychosociale problemen, maar ook in je dagelijks leven.

Zelfvertrouwen boosten! Hoe doe ik het?

Je kan een laagdrempelige vorm van behandeling volgen om je zelfvertrouwen te bootsen. Mijn Kwartier biedt zulk programma aan. Het is een online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks begeleidt in het aanpakken van de door jouw gekozen symptomen. Mijn Kwartier kan ook eventueel gevolg worden in combinatie met therapie of andere vormen van hulpverlening.

Test je zelfvertrouwen hier!

Wil je weten of jij eventueel last hebt van een laag zelfbeeld? Doe dan hier onze gratis zelftest. Deze test kan je tevens meer vertellen over de eventuele gevolgen, die jij persoonlijk ervaart.