Slaap je al een tijdje slecht en had je daarvoor geen problemen met slapen?  In dat geval is er vaak iets psychisch aan de hand. Dit wil zeggen dat er iets gebeurd is, waardoor je jouw slaappatroon verstoord. Het kan zijn dat dit stress is, dat je vaak piekert of dat je depressieve gevoelens ervaart. Slecht slapen kan veel verschillende oorzaken hebben. In dit artikel helpen we je wegwijs maken van de invloed van sommige psychische syndromen op de slaap en wat je eraan kan doen.

Ik slaap slecht? De oorzaken!

Merk je dat als je in je bed gaat liggen, je vaak nog aan verscheidene dingen aan het denken bent? Dit kan bijvoorbeeld taken zijn die je morgen moet doen, of een project dat je op werk of school moet afronden, of zelfs hoe je bepaalde situaties die dag beter had kunnen aanpakken. Kortom, je brein kan soms rare wegen inslaan als jij wil gaan slapen. We noemen dit piekeren. Dit wil zeggen dat je begint na te denken over zaken zonder er een oplossing voor te vinden of zonder dat je gedachten echt een doel hebben. Piekeren kan in sommige gevallen geen kwaad, maar in veel gevallen slagen de gedachten op hol en begin je te piekeren op momenten dat je eigenlijk liever rust had gehad. Zoals in bed bijvoorbeeld. Piekeren kan dus de oorzaak zijn dat je moeilijker in slaap geraakt of dat je vaker wakker wordt gedurende de nacht. Stress en soms ook depressie hangen hard samen met piekergedrag. Piekeren is een symptoom van zowel stress als depressie. Ga anders bij jezelf eens na welke gevoelens jij de laatste tijd voelt en of deze gelinkt kunnen worden met piekeren, stress of depressie.

Ik slaap slecht? Pak je slaappatroon aan!

Mijn Kwartier ontwikkelde een online programma, dat je dagelijks van thuis uit kan volgen en dat je helpt stress en depressie aan te pakken. Ook met piekergedachten wordt komaf gemaakt door de technieken en persoonlijke tips die je in het programma zal vinden.

Ik slaap slecht? Doe de stresstest!

Wil je weten in welke mate stress, en eventueel depressie, een invloed kunnen hebben op hoe jij slaapt? Doe dan hier de gratis stresstest!