Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak geen rede tot paniek. Toch, als het steeds vaker voorkomt, is het best om de oorzaak ervan uit te zoeken. Net zoals duizeligheid of stress, kan het veel verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat het aan iets fysieks ligt, maar het kan ook zijn dat er zoveel stress in je leven is, of zelfs depressie kan hoofdpijn veroorzaken. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken op een rijtje zetten.

Oorzaken van hoofdpijn: lichamelijk

Het kan zijn dat hoofdpijn veroorzaakt wordt door een tijdelijke ziekte. Het kan bijvoorbeeld zijn dat griep de oorzaak is dat je voor een bepaalde periode veel hoofdpijn hebt. Maar het zou ook kunnen zijn dat een hersentrauma langdurige hoofdpijn veroorzaakt. Zelfs het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan hoofdpijn uitlokken. Bepaalde stoffen die in de medicatie zitten, kunnen hoofdpijn veroorzaken. Ook vermoeidheid is een lichamelijke oorzaak van hoofdpijn. Vaak kan het ook zijn dat vermoeidheid migraine veroorzaakt. Mensen met migraine krijgen vaak een lijstje waarop ze moeten aanduiden wanneer ze precies migraine krijgen en dan kunnen ze dat linken met bepaalde oorzaken. Vermoeidheid is één van de meest bekende oorzaken van migraine.

Oorzaken van hoofdpijn: psychisch

Ook psychische oorzaken kunnen hoofdpijn in de hand werken. Stress bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat we minder goed presteren, waardoor we ons dus meer inzetten om hetzelfde niveau aan te houden. Na een tijdje geraak je oververmoeid en krijg je hoofdpijn. Ook piekeren kan een oorzaak zijn van hoofdpijn. Je mat je hersenen zo af, dat na een tijdje je hoofdpijn krijgt. Dit komt vaak voor bij depressie en stress en soms bij angst, omdat de angst je ook doet piekeren.

Hoe kan je hoofdpijn aanpakken?

De eerste stap is best eens langsgaan bij de dokter, om vast te laten stellen wat de oorzaak is. Als het een lichamelijke oorzaak is, kan je best met je dokter eens overleggen wat je kan doen en of je eventueel een specialist dient op te zoeken. Als het psychisch is, is ons online zelfhulpprogramma een goede ondersteuning om de oorzaken aan te pakken. Het geeft je namelijk oefeningen die je tegen stress en angst kan doen en persoonlijke tips hoe je piekeren los kan laten.

Test je stress, depressie en angst!

Omdat deze psychische stoornissen een oorzaak kunnen zijn van hoofdpijn, kan je hier de gratis online stresstest invullen. Deze zal je vertellen in welke mate je stress, depressiviteit en angst ervaart binnen de 5 minuten.