Depressie is een ziekte, die langzaam ons hele leven beheerst. Leuke dingen in ons leven nemen steeds meer af en frustraties hopen steeds meer op. Het is een proces dat je beetje bij beetje naar beneden trekt. Omdat deze veranderingen soms zo subtiel zijn, hebben we vaak niet door wat er gebeurt. Bovendien is het niet leuk om de term depressie naar je hoofd geslingerd te krijgen. Je weet dat het de laatste tijd niet zo goed gaat, maar is depressie niet een beetje overdreven? Veel mensen hebben hier problemen mee, wat logisch is. Niemand wil graag zeggen dat hij/zij depressief is. Toch komt depressie steeds meer en meer voor en brokkelt het taboe rond depressie af.

Voorkomen van depressie

30% van de Vlaamse bevolking komt in hun leven ooit in aanraking met depressie. Dit zijn hoge cijfers! Vrouwen zijn vatbaarder dan mannen. Voor iedere man zijn er twee vrouwen met depressie. De kans dat je depressief wordt als vrouw is dus dubbel zo groot! In de voorbije jaren is het prevalentiecijfer van depressie de lucht in geschoten. Dit is logisch als je bedenkt dat de druk, die op ons gelegd wordt, mede de lucht in geschoten. Denk maar aan je job. Door de economische crisis hebben veel mensen hun werk verloren. Dit verhoogde de druk op zowel diegenen die hun werk hadden verloren als op diegenen die nog werkten. De eerste groep heeft financiële zorgen en de tweede moet het werk doen waar mensen voordien met twee of drie aan werkten.

Kortom, we leven in een maatschappij waar veel druk en stress aanwezig is. We staan in de file? We maken ons druk. Er staat een gigantische rij aan de kassa van de supermarkt? We maken ons druk. We moeten ons bewijzen tijdens een meeting? We hebben stress. Het leven wordt steeds moeilijker.

Je bent niet alleen

Als je bovenstaande cijfers leest, wat denk je dan? Ze stellen namelijk dat, als jij een vriendengroep van 10 personen zou nemen, er 3 mensen met een depressie zouden bijzijn. Dit is veel. Kijk misschien eens rond in je eigen vriendengroep of familie. Herken jij mensen met een depressie? Aan de hand van deze cijfers willen we je duidelijk maken dat je niet alleen bent. Er zijn nog veel andere mensen die hetzelfde ervaren als jij. Het is daarom dus ook niet uitzonderlijk dat je eens bezwijkt aan de dagelijkse druk en frustraties.

Het taboe rond depressie moet doorbroken worden. Er zijn namelijk veel mensen met depressie, dus waarom praten we er niet over. Je zal je beter voelen als je iemand vindt die je kan vertrouwen en daar tegen kan vertellen dat je depressief bent. Dat is vaak al de eerste stap in het oplossen van depressie.

Het kan ook zijn dat je depressie al zo ver gevorderd is dat praten met een vertrouwenspersoon niet meer helpt. Als dit bij jou het geval is, kunnen wij je helpen!

Mijn Kwartier

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, ontwikkeld door artsen. Zij focussen op depressie, angst en burn-out. Dit programma helpt je dagelijks 15 minuten tijd voor jezelf te nemen. Tijdens deze 15 minuten krijg je vragen en videofilmpjes, die je tot nadenken zullen aanzetten. We proberen je na te doen denken over wat helpt en positief is in jouw leven. Op die manier vinden we samen wat jou gelukkig maakt.

Mijn Kwartier werd gebaseerd op wetenschappelijke interventies. Ook de effectiviteit van Mijn Kwartier werd reed wetenschappelijk onderzocht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deelnemers na 3 weken 40% gelukkiger zijn. Bovendien hoeft het niet ofwel online zelfhulp ofwel psychotherapie te zijn. Mijn Kwartier heeft zich bewezen als effectieve aanvulling op therapie.

Denk je dat je depressief bent?

Vooraleer we kunnen spreken van een eventuele lichte depressie, vul je best eerst de gratis depressietest in. Bij deze test moet je een twintigtal vragen invullen, waarop vervolgens je scores verschijnen. De pijl zal dan aangeven in welke mate jij depressief bent.