Ben je op zoek naar een depressie test? Denk je depressief te zijn? Op het internet kan je veel testen vinden, die je depressie niveau meten of die je een diagnose depressie kunnen geven. Dankzij de groei op het internet is informatie gemakkelijker beschikbaar voor iedereen en kan je dus vaak een antwoord op je vraag vinden.

Wat een depressie test betreft, dien je echter voorzichtig te zijn met het interpreteren van deze testen. Een depressie test kan namelijk niet gevalideerd zijn en kan je daarom verkeerde resultaten geven. De depressie test kan dan bijvoorbeeld aangeven dat je een depressie hebt, terwijl dit volgens een andere depressie test niet zo is.

Onderzoek in de psychologische sector wijdt al jaren aan het zoeken naar een goede en gevalideerde depressie test. Om je een overzicht te geven over wat een goede depressie test is, geven we hieronder enkele bekende depressie testen, die je kunnen vertellen of je depressie symptomen ervaart of niet.

Depressie test? De BDI?

De Beck Depression Inventory is waarschijnlijk de meest bekende depressie test in de psychologie. De BDI wordt reeds lange tijd gebruikt als depressie test, om een depressie bij verschillende populaties vast te stellen. Zo kan je bijvoorbeeld de BDI als depressie test gebruiken bij psychiatrische populaties alsook bijvoorbeeld bij de doorsnee bevolking.

De BDI werd reeds door verschillende onderzoeken gevalideerd en gebruikt om verdere onderzoeken omtrent depressie uit te voeren. Dit wil zeggen dat onderzoek bevestigd heeft dat als je een diagnose depressie krijgt aan de hand van de depressie test BDI, je daadwerkelijk een diagnose depressie hebt en dat je deze depressie test bij verschillende populaties kan gebruiken.

Depressie test? Waarom is validatie belangrijk?

Waarom is dit nu zo belangrijk? Als men een depressie test ontwikkeld in de psychologie, kan het voorkomen dat de depressie symptomen niet goed gemeten worden of de er onterecht een diagnose depressie gegeven wordt. Om die rede is een validering nuttig. Stel je voor dat je een depressie test aflegt en deze depressie test je zegt dat je een depressie hebt. Achteraf leg je een andere depressie test af en blijk je geen depressie te hebben. Dit kan heel verwarrend zijn. Op welke depressie test dien je dan te vertrouwen?

Depressie test? De DASS-test?

De DASS-test is een gekende depressie test die aan de hand van de BDI gevalideerd werd. Deze depressie test meet niet enkel depressie, maar ook angst en stress. Deze depressie test kan je vertellen welke depressie symptomen je ervaart.

Deze depressie test kan je hier gratis afleggen. Mijn Kwartier biedt deze depressie test gratis aan, om je verder te helpen in je zoektocht naar een behandeling en om je aan te sporen je depressie symptomen aan te pakken. Aan de hand van deze gevalideerde depressie test kan je dan op zoek gaan naar een behandeling depressie die bij jou past.

Depressie test? Behandeling depressie aan de hand van depressie test?

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je helpt een kwartier per dag aan je depressie symptomen te werken. Het helpt je jouw depressie symptomen aanpakken, door ook regelmatig de depressie test opnieuw af te leggen en geloven in eigen capaciteiten om je depressie symptomen aan te pakken. Mijn Kwartier werd ontwikkeld door een samenwerking tussen artsen en psychologen en inspireerde zich op systeem oplossingsgerichte technieken om je te helpen in je geluk te herwinnen!