De zwangerschap kan een heel stressvolle periode zijn. Er verandert ook veel in je lichaam, wat ook niet altijd even gemakkelijk is. Je komt veel bij, je buik wordt zwaar, je begint meer en meer te eten. Daarenboven kan het zijn dat de partnerrelatie soms ook wat moeilijker gaat. Er is namelijk veel om te regelen tijdens de zwangerschap en dit kan ervoor zorgen dat er soms ruzies komen. Ook de veranderende gevoelens tijdens de zwangerschap zijn niet gemakkelijk om mee om te gaan tijdens deze ruzies. Hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik minder stress ervaar tijdens mijn zwangerschap of wat helpt me in het aanpakken van stress tijdens mijn zwangerschap? Lees hier meer over de aanpak van stress bij een zwangerschap.

Stress bij zwangerschap? De symptomen van stress

Stress bij zwangerschap verschilt niet veel van stress in het algemeen. Ook vrouwen die zwanger zijn zullen merken dat hun hart sneller begint te slaan, spieren zullen opspannen en dat ze nog moeilijk rust kunnen vinden. Ook hun slaappatroon zal waarschijnlijk verstoord zijn. Doordat ze liggen piekeren, geraken ze niet meer zo gemakkelijk in slaap en moeten ze dus vaak vermoeid aan hun dag beginnen.

Stress bij de zwangerschap is niet echt goed voor de baby zelf. Als je minder slaap krijgt, is je lichaam verzwakt en ook stress kan ervoor zorgen dat je sneller ziek wordt of andere kwaaltjes krijgt. Het is dus nuttig om tijdens de zwangerschap zo veel mogelijk stressoren te elimineren.

Stress bij zwangerschap? De behandeling

Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat vrouwen kan helpen om stress te verminderen tijdens de zwangerschap. Het helpt je de mechanismen achter stress te ontdekken en wat jou persoonlijk helpt om minder stress te ervaren.

Stress bij zwangerschap? Doe de stresstest!

Wil je weten in welke mate jij stress ervaart tijdens de zwangerschap? Doe dan hier de gratis online stresstest!