Pesten en depressie?

Pesten op school en depressie. Depressie kan gelinkt zijn met pesten op school. Pesten op school komt vaak voor. Kinderen zijn namelijk niet altijd even vriendelijk tegen elkaar en in veel gevallen kunnen ze wreed zijn.

Als je gepest wordt, is het vaak moeilijk om je hier niets van aan te trekken. Ze noemen je namen of ze duwen je in een groepje. Er zijn alle soorten manieren van pesten. Wat kan je hier nu aan doen? Of hoe kan je ervoor zorgen dat ze ophouden met pesten?

Pesten op school? Waarom pesten kinderen?

Wat zijn de redenen?

Kinderen pesten vaak andere kinderen waarvan zij vinden dat ze anders zijn. Bijvoorbeeld als je heel slim bent en goede punten haalt, kan het zijn dat andere kinderen je pesten. Je vraagt je dan waarschijnlijk af of dit een  goede rede is? Natuurlijk is dit geen goede rede. Er is nooit een goede rede om te pesten.

Als je dit leest denken sommige kinderen misschien dat de pesters bij jou wel een goede rede hebben, maar dit is nooit waar. Je moet zelf maar eens denken wat voor jou een goede rede zou zijn om andere kinderen te pesten. Omdat ze niet veel vrienden hebben? Omdat ze andere kleren dragen? Omdat ze slim zijn? Nee, geen van deze redenen is een goede rede om andere kinderen te pesten. Ook bij jou is er dus geen goede rede om je te pesten.

Pesten op school? Ligt het aan mij?

Dit kan verschillen van situatie tot situatie. In het algemeen geldt wel dat kinderen die pesten vaak zelf problemen hebben. Vaak hebben kinderen die pesten problemen thuis of zijn ze jaloers op je goede punten of vinden ze het gewoon gemakkelijk om iemand te pesten, omdat ze op die manier niet naar zichzelf moeten kijken.

Het komt er dus op neer dat pesters vaak ongelukkig zijn over iets in hun leven en dat er voor zorgt dat ze je pesten.

Pesten op school? Hoe ga je er mee om?

Als je gepest wordt, is het misschien een goed idee om met je leerkracht of directeur hierover te spreken. Ook je ouders kunnen je in veel gevallen verder helpen. Als je wil wat ze ophouden met pesten kan jij bijvoorbeeld ook iets ondernemen zoals zeggen wat je van het pesten vindt, of ze negeren,…. Iedere pester vraagt een andere soort aanpak, die je misschien ook met je ouders kan bespreken.

Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je kan helpen bij het praten met anderen hierover of dat je helpt je negatieve gevoelens of stress over het pesten aan te pakken. Kinderen boven de 12 jaar of met een goede woordenschat kunnen het programma volgen, soms mits enige hulp van de ouders.

Pesten op school? Doe de depressietest!

Wil je weten welke invloed het pesten op jouw zelfbeeld kan hebben? Doe dan hier de gratis depressietest!