Burn-out en stress zijn twee problematieken die dicht bij elkaar liggen. Wat is nu het verschil tussen beide? Wanneer spreken we van burn-out en wanneer van stress? Dit artikel vat de belangrijkste elementen van beide problematieken samen en legt het verschil uit.

Burn-out? Wanneer is het erger dan stress?

Als we spreken van burn-out, wil dat zeggen dat de emmer is overgelopen. Je hebt geen energie meer en alles wat je doet, kost moeite. Moeite die je op die moment niet meer kan opbrengen. Het is correct dat burn-out voortkomt uit stress. Burn-out is namelijk een ernstigere vorm van stress. Burn-out ontstaan vaak vanuit stress op het werk, eventueel gecombineerd met stress uit andere leefgebieden. Maar daarenboven is burn-out zoveel meer dan enkel stress. Niet enkel stress ligt aan de basis van burn-out. Ook perfectionisme, te betrokken zijn, dingen niet kunnen loslaten, ... zorgen samen voor het ontstaan van een burn-out. Bij een burn-out staan deze factoren vaak in interactie met elkaar en zorgt dat de vermoeidheid en stress blijft opstapelen tot het teveel wordt.

Stress? Wanneer is het nog niet pathologisch?

Niet alle vormen van stress zullen sowieso leiden tot het ontstaan van een burn-out. Het is, zoals eerder vermeld, correct dat stress aan de basis ligt van burn-out en men vaak in behandeling deze stress gaat helpen reduceren. Veel wordt bepaald hoe je met deze stress omgaat. Het kan namelijk zijn dat je een periode veel stress ervaart, maar eens je thuis komt deze stress kan loslaten. Dan is de kans op een burn-out veel minder. Of je hebt mensen die stress net omzetten in positieve werkprestaties. Zij zullen stress nodig hebben om beter te presteren. Het is slechts als je de stress in je hoofd overal mee naartoe neemt en je werk niet kan loslaten, er een verhoogde kans op burn-out ontstaat.

Mijn Kwartier

Mijn Kwartier biedt een online zelfhulpprogramma aan tegen zowel burn-out als stress. Je kan namelijk er voor kiezen stress de kop in te drukken vooraleer er een kans bestaat dat het ontwikkeld in een burn-out. Aan de hand van dit programma werk je dagelijks 15 minuten aan jezelf. Je krijgt modules met daarin oplossingsgerichte vragen en video's, die je helpen nieuwe inzichten te verwerven. Aan de hand van Mijn kwartier kan stress dalen tot 77% na één maand!

Ik wil testen of ik stress/een burn-out heb

Dit kan je doen aan de hand van onze gratis burn-outtest, die tevens je stressniveau meet. Je vult een twintigtal vragen in. Vervolgens wordt je doorgestuurd naar een pagina met jouw scores en bijhorende interpretatie.