Als we een tijd lang onder hevige druk staan, kan het zijn dat we overspannen worden. We hebben meer moeite met alledaagse dingen en merken ook dat bepaalde lichamelijke en psychologische functies niet meer zo goed werken. Bijvoorbeeld je begint moeite te krijgen met je aandacht ergen bij te houden of je bemerkt dat je een pijn gevoel in je borst hebt. Zo zijn er talrijke symptomen van een overspannen gevoel. Het kan zich namelijk op veel verschillende manieren uiten. Dit artikel omschrijft de symptomen van overspannenheid, beschrijft mogelijke behandelingsmethoden en geeft je een gratis overspannen test.

Overspannen test: symptomen van een overspannen gevoel

Als je overspannen bent, heb je vaak lange tijd met teveel stress geleefd. Stress zorgt er namelijk voor dat ons lichaam en onze geest uitgeput geraakt. Het zorgt ervoor dat ons hart sneller zal slaan, we oppervlakkiger beginnen ademen en dat we moeilijk rust kunnen vinden. Verder kan je soms pijn krijgen in bepaalde ledematen, omdat de spieren in deze ledematen voortdurend opgespannen staan. De pijn die de meeste mensen hiervan ervaren is nekpijn. Verder, als je teveel stress ervaart, kan het zijn dat je je aandacht niet meer zo gemakkelijk ergens bij kan houden, dat je langer nodig hebt om bepaalde taken af te werken en dat je moeite krijgt met je geheugen. In sommige gevallen kan stress er zelf voor zorgen dat je regelmatig begint te huilen omdat je teveel druk ervaart. Verder zal stress ook een invloed hebben op je slaappatroon. Je geraakt moeilijker in slaap en merkt ook dat je vaker wakker wordt gedurende de nacht. Dit is niet goed, omdat stress ervoor zorgt dat je niet meer zo vaak in diepe stadia van slaap geraakt. Maar deze stadia zorgen er net voor dat je je uitgerust voelt en ook mentaal weer aan een nieuwe dag kan beginnen.

Overspannen test: oorzaken van een overspannen gevoel

Een overspannen gevoel wordt dus meestal veroorzaakt door langdurige stress. Denk hier bijvoorbeeld aan een groot project dat je moet afwerken op je werk. Of een verhuizing, dat je veel zorgen baart. Het kan veel verschillende oorzaken hebben. Na een tijdje kan je zelfs merken dat, als het project of de verhuizing voorbij is, zelfs dan niet meer tot rust kan komen. Je staat constant gespannen en hebt veel moeite om tot rust te komen. Zelfs tijdens je vrije tijd is het moeilijk om de rust terug te vinden.

Overspannen test: behandeling voor een overspannen gevoel

Om je overspannen gevoel te behandelen is het nuttig om je onderliggende stress aan  te pakken. Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je ondersteund in het aanpakken van je stress en het verminderen van je overspannen gevoel. Het helpt je ook om stress in de toekomst onder controle te houden.

Overspannen test: doe de stresstest

Om te weten in welke mate jij stress ervaart en hoe dit een invloed kan hebben op je overspannen gevoel, kan je altijd de gratis online stresstest doen!