In de psychologie zijn er verschillende stromingen, waarop therapeuten zich baseren. Iedereen kent wel de vorm waar je op de sofa ligt en de therapeut achter je zit. Therapie en bijhorende stromingen zijn complexe gegevens, waarvoor je al bijna een opleiding nodig hebt eer je ze kan onderscheiden. Maar hoe weet je nu welke vorm het beste bij jou past? Waar je het meeste aan hebt? In dit artikel zullen we je kort proberen uitleggen wat cognitieve gedragstherapie inhoudt.

Cognitieve gedragstherapie: ontstaan

Cognitieve gedragstherapie is in de jaren '60-70' ontstaan als reactie tegen de psychoanalyse. Het is één van de grootste stromingen, die nu gehanteerd worden in de psychologie en psychotherapie. In de jaren 60'-70' geraakte cognitieve gedragstherapie moeilijk ingeburgerd, omdat het vertrek vanuit een keuzevrijheid, terwijl de controle toen voornamelijk nog lag bij de kerk. Verder werd het voornamelijk door psychologen toegepast, terwijl psychiater het reilen en zeilen bepaalden. Cognitieve gedragstherapie was ook de eerste stroming die het belang van wetenschappelijk onderzoek benadrukte. Zij vinden namelijk dat er een goede samenwerking moet zijn tussen praktijk en onderzoek.

De laatste generatie van de cognitieve gedragstherapie (3de generatie) legt de nadruk meer op het lichaam en zegt dat niet alles kneedbaar is. Ze zeggen dus dat niet alles veranderbaar is. Zo kwamen ze op 2 therapiedoelen: het eerste is de situatie/probleem aanpakken en het tweede is het aanvaarden/ anders leren omgaan met het probleem/situatie. Zij zeggen dat sommige dingen niet te veranderen zijn, maar de kijk van mensen op de situatie hen wel kan verlossen van klachten/symptomen.

Cognitieve gedragstherapie: uitgangspunten

Een belangrijk uitgangspunt van de cognitieve gedragstherapie is dat het menselijk functioneren bepaald wordt door gedachten. De mens is namelijk zoals een computer, dat op een specifieke manier informatie verwerkt en ordent. Deze wijze van informatieverwerking geeft richting aan je leven en bepaalt je gedragingen en emoties. Albert Ellis zei dat psychische moeilijkheden te maken hebben met irrationele overtuigingen.

Cognitieve gedragstherapie: technieken

Oorspronkelijk is de therapie los ontwikkeld van de technieken. Cognitieve gedragstherapie tracht het disfunctioneel patroon van automatische gedachten te doorbreken en streeft cognitieve herstructurering na. Therapeuten willen dit resultaat bekomen door deze patronen met de cliënten te bespreken aan de hand van kritische reflectie.

Cognitieve gedragstherapie en Mijn Kwartier

Het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier werd gefundeerd aan de hand van technieken uit de oplossingsgerichte therapie en de cognitieve gedragstherapie. Dit programma is voornamelijk ontwikkeld tegen stress, angst, depressie en burn-out. Dagelijks kan je namelijk inloggen op Mijn Kwartier en krijg je video's en vragen die je helpen nieuwe inzichten te ontwikkelen. Je krijgt een duwtje in de rug om te herontdekken wat jou gelukkig maakt.

Cognitieve gedragstherapie: gratis zelftest

Naast het programma biedt Mijn Kwartier ook een gratis zelftest aan die jouw stress-, depressie- en angstniveau weergeeft. Na het invullen van de test, word je doorgestuurd naar een pagina met jouw persoonlijke scores.