Denk je dat je te vaak angstig bent? Merk je soms dat je bang bent voor dingen, die andere mensen bizar vinden? Angst kan veel verschillende uitingsvormen hebben. Zo kan het zijn dat iemand angstig is om buiten te gaan. Een ander is net bang om binnen te blijven. Angst kan door veel veroorzaakt worden, maar in het algemeen verlopen de symptomen van angst op dezelfde manier. Om je te informeren over angst, zullen we hier de meest voorkomende symptomen van angst beschrijven, zodat je voor jezelf al eens kort kan nagaan of je misschien een angststoornis hebt. Verder vermelden we in deze tekst ook waar je een angsttest kan afleggen, die je zal vertellen in welke mate jij overdreven angstig bent of in welke mate angst jouw leven bepaalt.

Angst? De symptomen

Als je geconfronteerd wordt met hetgeen dat je angstig maakt ,zal je beginnen merken dat vaak eerst je lichaam reageert. Hieronder verstaan we dat je pupillen groter worden, je zal beginnen zweten, je zal oppervlakkiger beginnen ademen,.. Je lichaam maakt je klaar om te reageren op een gevaarlijke situatie. Je hart zal ook sneller beginnen slaan, waardoor veel mensen met angststoornissen vaak last hebben van hartkloppingen. Daarna beginnen meestal volgende symptomen: je hebt het gevoel dat je de controle over je lichaam verliest en kan zelfs het gevoel hebben dat je als een soort buitenstaander kijkt naar wat er met je lichaam gebeurt.

We kunnen in het algemeen dus twee soorten symptomen onderscheiden. Eerst heb je de lichamelijke symptomen, dus hoe je lichaam op de angst zal reageren. Denk hier aan het verwijden van je pupillen en je hart dat sneller begint te slaan. Vervolgens heb je de psychische symptomen, dus hoe je geest zal reageren op de angst. Denk hier aan het gevoel van geen controle meer te hebben of het gevoel dat je als een buitenstaander naar jezelf kijkt. Dit zijn namelijk reacties van je hersenen.

Angst? Behandeling!

Wat kan je nu doen om je angst aan te pakken en gewoontes te creëren om je angst te verminderen. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat jou kan helpen in het aanpakken van je angst. Het programma helpt je je angst aan te pakken aan de hand van systeem- en oplossingsgerichte technieken.

Angst? Test hier je angst!

Als je wil weten in welke mate angst jouw leven kan beïnvloeden, doe dan hier de gratis online angsttest. Je krijgt je resultaten meteen na afloop!