Eric Boydens pioneer in burn-out.

De Antwerpse huisarts - en trouwe vriend - Dr. Eric Boydens strijdt voor een betere aanpak van stress en burn-out in de huisartsenpraktijk.

Volgens hem zijn naar schatting ongeveer 70% van de fysieke klachten waarmee patiënten naar hun huisarts stappen, psychosociaal. Dit betekent dat in 70% van de gevallen het aanpakken of verminderen van stress ten minste een deel van de klacht kan oplossen.

Dr. Hippocrates promoot stresspreventie.

De grondlegger van de medische wetenschap, de Griekse arts Hippocrates (460 voor Christus), schreef al dat 'de belangrijkste bescherming tegen ziekte, matigheid en een gezonde levenswijze' is.

Hij gaat verder: "Gezond zijn is voor de mens een natuurlijke toestand. Als je ziek wordt, komt dat omdat de natuur 'ontspoord' is vanwege het lichamelijk of geestelijk uit balans zijn. De weg naar gezondheid voor een mens is matigheid, harmonie en 'een gezonde ziel in een gezond lichaam".

Als dit geen stresspreventie avant la lettre is! Al lang voor de woorden burn-out of stress deel uitmaakten van onze woordenschat.

Volgens Dr. Eric Boydens is de huisarts de geknipte eerste persoon in lijn om burn-out en stress te helpen begeleiden. Hij ijvert er dan ook voor dat meer middelen nodig zijn om de huisarts in deze taak te ondersteunen. Hij heeft dan ook enkele jaren geleden het initiatief genomen om huisartsen beter op te leiden in begeleidingsvaardigheden voor de herkenning, aanpak en preventie van burn-out of stress.

Volgens hem kunnen veel stress en burn-out problemen door de huisarts snel aangepakt worden en preventief aangepakt voor ze escaleren naar ernstigere toestanden zoals depressie,  chronische stress, hyperventilatie, paniekaanvallen, fobie, psychosomatische klachten, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of zelfs psychiatrische problemen die soms gespecialiseerde en langdurige psychotherapie vereisen.

Je huisarts begeleidt je

Dat is de reden waarom bijkomende opleiding voor huisartsen een mooi initiatief is: omdat het mensen helpt terug dat geestelijke evenwicht te vinden waar Dr. Hippocrates in de oudheid het over had. Stress en burn-out aanpakken voor ze het geestelijke evenwicht verder verstoren en tot ziekte leiden.

Burn-out voorkomen bij huisartsen én patiënten.

Dr. Eric Boydens hoopt zo een netwerk uit te bouwen dat huisartsen helpt om burn-out en stress vroeger en preventiever aan te pakken. Voorkomen is beter dan genezen!

Zijn initiatief is gestart met de vaststelling dat huisartsen en specialisten zelf erg kwetsbaar zijn voor burn-out. Hij constateerde dat veel collega's zelf al eens met hun hoofd tegen de muur waren gelopen. Dat bracht Eric Boydens op de idee om begeleiding voor artsen zelf te voorzien met als doel om de arts eerst te wapenen zichzelf te helpen, en vervolgens uitgerust - in plaats van uitgeblust - anderen te helpen burn-out en stress aan te pakken.

Burn-out preventie voorkomt chonisch vermoeidheidssyndroom (cvs)

Op 27 januari organiseerde de permanente navorming voor huisartsen van gasthuisberg in Leuven een medische studieavond over de behandeling van het chronische vermoeidheidssyndroom, ook CVS afgekort. Het initiatief werd voorgezeten door Prof. Dr. Bert Aertgeerts van Leuven en in Antwerpen gecoördineerd door Dr. Eric Boydens.

Eric Boydens' hoofdboodschap was dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom pleit hij vooral voor een betere investering in vroegere detectie en preventie van beginnende stress en burn-out in de huisartsenpraktijk. Duizenden huisartsen krijgen dagelijks potentiële kandidaten voor een negatieve evolutie naar chronisch vermoeidheidssyndroom over de vloer. Op dat moment kunnen soms kleine ondersteunende interventies of gesprekken volstaan om een evolutie van stress naar burn-out of zelfs chronische vermoeidheid (CVS) te voorkomen.

Het probleem dat Boydens aan de kaak stelde is dat de manier waarop onze eerstelijns gezondheidszorg georganiseerd is en vergoed wordt, weinig tijd laat voor de huisarts voor veelvuldige gesprekken die langer duren: de wachtkamer zit meestal vol. Er is een tekort aan huisartsen, laat staan opgeleide huisartsen, opgeleid in oplossingsgerichte burn-out gesprekken. Je kan Dr. Eric Boydens bereiken via 03/232 86 77 op zijn praktijk op 'huisartsen koraalberg'

Zelfhulpprogramma als oplossing bij burn-out?

De rol van een goed zelfhulpprogramma is dat het je dagelijks begeleidt en je leert in kleine stapjes helpt te herontdekken wat je weer energie geeft en wat je nog rustiger aan moet doen. Je wordt dagelijks één kwartier begeleid om jezelf te helpen. Het zelfhulpprogramma is bij wijze van spreken je coach, terwijl je arts meer de overkoepelende supervisor is. De meeste burn-out patiënten ervaren het dagelijks ondersteunende karakter van Mijn Kwartier als een sterke steun, vooral op die dagen dat het wat moeilijker gaat.

Test of je risico loopt op burn-out

Wij ontwikkelden een gratis zelftest om een aantal symptomen van burn-out te meten in een eenvoudige zelftest. Doe nu deze gratis zelftest.

Dr. Paul Koeck