Hoofdpijn kan in alle soorten vormen en mate voorkomen. Zo kan je een lichte druk op je hoofd hebben of echt last van migraine. Er zijn veel verschillende oorzaken van hoofdpijn. Dit kan gaan van puur fysisch, zoals bijvoorbeeld een allergie die je sinussen verstopt, tot psychisch, door bijvoorbeeld te piekeren. Psychische oorzaken, met name stress ligt vaker aan de grondslag van hoofdpijn dan je denkt.

Hoofdpijn en stress

Er zijn verschillende redenen waarom je stress hebt, maar vaak zal het leiden tot hoofdpijn, al dan niet in een lichte vorm. Zo kan het zijn dat je teveel hooi op je vork neemt en gestresseerd bent rond de hoeveelheid werk. Het kan ook zijn dat je op een probleem bent gebost en je geen oplossing vindt, wat tot stress kan leiden. Vaak liggen piekergedachten aan de grondslag van stress. Er is namelijk een verschil tussen nadenken en piekeren. Als je nadenkt, zoek je naar oplossingen voor een bepaald probleem. Bij piekeren blijf je steeds in de zelfde gedachtegang zitten, wat je hersenen enorm uitput en kan leiden tot hoofdpijn.

Hoofdpijn en vermoeidheid

Dit hoort eigenlijk ook bij stress, aangezien stress ervoor kan zorgen dat je minder diep slaapt of niet in slaap geraakt. Maar ook hoofdpijn zal hier zijn steentje aan bij dragen. Door hoofdpijn geraken we minder snel naar diepere vormen van slaap, wat fysische vermoeidheid teweeg kan brengen.

Hoofdpijn en depressie

Ook hoofdpijn is een symptoom van depressie. Door de piekergedachten, die ook bij depressie aanwezig zijn, kan het zijn dat je hoofdpijn krijgt. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat depressie bij tienermeisjes samenhangt met hoofdpijn. Ze putten hun hersenen namelijk zo uit, dat hun sinussen gevoeliger worden en ook kwetsbaarder. Hierdoor is de kans op hoofdpijn groter.

Hoofdpijn: behandeling

Mijn Kwartier biedt geen specifieke behandeling tegen hoofdpijn, maar kan je wel ondersteunen in het aanpakken van je stress en/of depressie, wat gepaard gaat met hoofdpijn. Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat dagelijks video's en vragen aanbiedt om je stress en depressiviteit te doen reduceren. Onderzoek toont aan dat stress tot 77% daalt en geluk met 40% procent toeneemt na één maand Mijn Kwartier gevolgd te hebben.

Hoofdpijn: de gratis stresstest

Naast het online zelfhulpprogramma biedt Mijn kwartier ook een gratis stresstest aan, die je meer zal vertellen over jouw stress- en depressiviteitsniveau.