Het is niet gemakkelijk om te leren omgaan met depressie. Als je zelf depressief bent, gaat je geest vaak in overdrive en weet het niet meer wat doen. Je zit met zoveel vragen en gevoelens, waar je precies geen blijf meer mee weet. Je wil vaak iets aan de situatie veranderen, maar weet niet wat je kan doen.

Vaak voel je je ook niet gemotiveerd om je depressie aan te pakken. Je hebt het gevoel dat je niet capabel bent of alles wat je doen niet goed is. Daarnaast weet je door het piekeren ook niet goed meer wat de beste manier is om je depressie aan te pakken.

Daarnaast is het ook niet gemakkelijk om om te gaan met depressie, als iemand uit je omgeving een depressie heeft. Je weet niet goed wat je kan doen om te helpen of wat je kan doen om die persoon op het pad naar hulp te zetten.

In veel gevallen komen voorgaande situaties ook samen voor. Doordat iemand dierbaar een depressie heeft/ heeft gehad en je zelf nu ook een depressie ervaart, weet je niet goed hoe omgaan met depressie. Je weet niet goed wat je kan doen om de ander te helpen, zonder zelf opnieuw een depressie te ervaren.

Omgaan met depressie? Wat kan helpen?

Doordat je het gevoel hebt dat er veel op je afkomt, of je niet meer goed weet wat de beste manier is om te leren omgaan met depressie, verlies je vaak noorden. Een nuttige eerste stap in het omgaan met depressie kan zijn dat je je gedachten op een rijtje probeert te zetten. Vaak is het moeilijk dit alleen te doen en kan je hulp inroepen van iemand anders om om te gaan met depressie. Deze persoon, die je helpt bij het omgaan met depressie, kan iemand uit je omgeving zijn ,maar kan ook een hulpverlener zijn.

Een nuttige tip, die we hier kunnen meegeven, is om te proberen je los te trekken van het piekergedrag bij het omgaan met depressie. Om je gedachten op een rijtje te zetten, is het nuttig niet langer te piekeren, omdat piekergedachten te snel gaan om een oplossing te vinden. Doordat je gedachten in een cirkel in je hoofd draaien, slaan de gedachten het oplossingscentra in je hersenen over.

Omgaan met depressie? Wat is de volgende stap?

Je kan bijvoorbeeld beroep doen op het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier bij het omgaan met depressie. Het programma helpt je je gedachten op een rijtje te zetten en de volgende stappen te formuleren, zodat jij kan ontdekken wat jou persoonlijk helpt. Op die manier kan je op een persoonlijke manier werken aan je depressie en leren hoe omgaan met depressie.

Omgaan met depressie? Doe de depressie test!

Ben je op zoek naar de volgende stap om te leren hoe omgaan met depressie? Dan kan je hier de depressie test invullen, zodat je weet welke depressie symptomen op jou van toepassing zijn en met welke vorm van hulpverlening jij geholpen bent.