Kinderen ervaren steeds meer stress op school. Er ligt vaak een grotere druk op hen als vroeger. Ze moeten huiswerk afleveren, studeren voor verschillende toetsen en bovendien komt het sociale aspect er ook nog eens bij kijken. Kinderen hechten veel belang aan vriendjes en vriendinnetjes op school, maar zoals vele mensen wel weten zijn kinderen niet altijd even lief tegen elkaar.

Dit kan ervoor zorgen dat je kind stress ervaart. Hoe ga je hier nu als ouders mee om of hoe kan je er nu voor zorgen dat de stress vermindert? Dit artikel helpt je de basisprincipes van stress te herkennen.

Stress op school? De symptomen van stress?

Rusteloosheid?

Als je kind stress ervaart, zal je in veel gevallen merken dat hij/zij rusteloos is. Dit kan bij ieder kind een andere uitingsvorm hebben, maar in het algemeen hebben de meeste kinderen last van interne stress. Dit wil zeggen dat de symptomen zich voornamelijk intern afspelen en je deze als ouder dus moeilijk kan zien.

Sommige kinderen gooien zich op dan op schoolwerk. Ze beginnen bijvoorbeeld uren aan een stuk te werken aan die ene toets. Verder zal je ook merken dat je kind emotioneel onrustig is als ervoor, omdat hij/zij stress ervaart. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hij/zij meer begint te wenen, of plots verbaal agressief wordt.

Jongen of meisje?

 

Kortom, je merkt een verandering in het gedrag van het kind. Het maakt ook een verschil of een jongen of een meisje stress ervaart. Een jongen zal sneller zich beginnen misdragen en een meisje zal sneller stil worden en het innerlijk proberen verwerken.

Heeft stress een invloed op het lichaam van je kind?

In sommige gevallen kan stress zich ook lichamelijk uiten. Je kan bijvoorbeeld een maagontsteking krijgen doordat de stress zich heeft opgehoopt. Ook bij jongeren en kinderen kan dit voorkomen. Kinderen die veel stress ervaren kunnen sneller ziek worden en hebben ook meer lichamelijke kwaaltjes.

Stress op school? De behandeling!

Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat ook kinderen kan helpen bij het aanpakken van stress, of ouders kan helpen in het begeleiden van hun kind bij stress. Het programma geeft tips en legt uit hoe jij beter met stress kan omgaan.

Kinderen die het programma zelf willen volgen en die ouder dan 12 jaar zijn, kunnen het programma volgen, mits af en toe een kleine ondersteuning van de ouders.

Stress op school? Doe de stresstest!

Wil je weten of er een mogelijkheid is dat je kind stress ervaart of dat jij hierdoor ook stress ervaart? Doe dan hier onze gratis online stresstest!