Hoe beïnvloedt stress tieners?

Als tieners stress hebben, wordt dit aangepakt door een samenwerking tussen de tiener en zijn/haar ouders, maar ook door samen te werken met de leerkrachten. Dit artikel zal samenvatten wat we kunnen leren van onderzoek. De universiteit van Minnesota geeft ons een paar aanwijzingen.

Stress bij tieners?

Een Griekse filosoof zei ooit: "Verandering is een constant in het leven". Mensen veranderen, omstandigheden veranderen, gedachten veranderen. Tieners vinden het moeilijker om met deze variaties om te gaan. Dit kan dus leiden tot stress, angst, burn-out en spanning. Hieronder sommen we enkele mogelijke situaties, die stress kunnen veroorzaken, op.

 • Ziekte
 • Relatiestatus van de ouders
 • Druk van leeftijdsgenoten
 • Onderzoeken
 • Van school veranderen
 • Van stad veranderen
 • Overlijden van dierbaren
 • Vriendschap
 • Cijfers op school

Jongeren gaan door een moeilijke fase en de signalen, die ze van ouders, leerkrachten of vrienden ontvangen, spreken elkaar vaak tegen. Deze fase kan dus serieuze problemen, stress en spanning veroorzaken bij tieners als ze niet weten hoe ze met deze situaties moeten omgaan.

Goede of slechte stress?

Stress kan 'goed' of 'slecht' zijn. Mate van 'goede' stress en spanning kan het beste in de tiener naar boven brengen. 'Slechte' stress kan hoofdpijn, nachtmerries, agitatie en vermoeidheid veroorzaken. Als je gedurende een lange tijd stress ervaart, kan dit tot wanhoop of ziektes leiden. Het is zeer belangrijk dat de ouders de tiener leren hoe ze met stress en spanning kunnen omgaan.

Studie omtrent stress en spanning bij tieners

Joyce Walker, de universiteit van Minnesota, deed onderzoek naar het effect van stress en spanning in de adolescentie. De studie focuste op verschillende situaties, waar tieners mee geconfronteerd worden, om te beschrijven hoe ze er mee om gaan. De studie onthulde ook hoe stress en spanning destructief gedrag kan veroorzaken. Voor dit onderzoek werd data van studenten in het middelbaar van 52 gemeentes van Minnesota verzameld.

De resultaten van de studie omtrent spanning en stress

4300 studenten namen deel in de studie en volgende resultaten werden gevonden:

 • 61% van de studenten was niet depressief en kon goed omgaan met problemen
 • 39% van de studenten had een milde tot zware depressie
 • 9% van de studenten had een zware depressie
 • 6% van de studenten rapporteerde zelfmoordpogingen

Hoe kan zelfhulp stress en spanning bij tieners doen dalen?

Als je een adolescent bent en je ervaart stress, stop dan hier! Leer hoe je met stress, angst en depressie kan omgaan door de stresstest te doen. Pak stress en spanning aan door de situaties, die negatieve gevoelens en gevolgen veroorzaken, te identificeren. Leer hoe je kan relaxen en hoe je een positieve aanpak kan ontwikkelen. Klik hier om deel uit te maken van de oplossing!

Stress bij jongeren?

Veel jongeren worden geconfronteerd met situaties, die stress en spanning uitlokken. Vaak stapelen deze stressoren op. Dit kan leiden tot depressie, agressief gedrag en zelfmoordgedachten. Verschillende adolescenten, die stress of spanning ervaren, beginnen plots te vechten, drinken of te roken.

Volwassenen, die een belangrijke rol spelen in het leven van de tiener, kunnen helpen door begrip te tonen. Ze moeten zich kunnen relateren tot de problemen die de tiener ervaart. Als je jongeren een goede begeleiding en tijd geeft, zullen ze leren hoe stress en stress gerelateerde problemen kunnen oplossen en aanpakken. Bewustzijn van stress bij zowel volwassenen als tieners zal hen helpen om zich op een positieve manier in te zetten om stress aan te pakken.

Test je stressniveau online

Will je weten of je kinderen negatieve stress ervaren! Doe dan nu onze gratis online stresstest.

De test start met een simpele klik hier!