Hoe vermoeid je bent, is erg subjectief. Er bestaan dus verschillende testen, die vermoeidheid nagaan, maar ook deze hebben moeite om een objectieve meting van je vermoeidheidsniveau te maken. Hoe deel je nu vermoeidheid in in categorieën? Hoe bepaal je jouw vermoeidheidsniveau?
Het inschatten van een vermoeidheidsniveau is net hetzelfde als het inschatten van pijn. De ene kan al wat meer pijn verdragen dan de andere. Toch maakt dit niet dat minder pijn minder lijden veroorzaakt. Je vermoeidheidsniveau kan dus lager liggen tegenover andere mensen, maar je kan er evengoed onder lijden.
Ook bestaan er geen biologische testen die jouw exact vermoeidheidsniveau kunnen aangeven. Ondanks je bij wijze fysiek niet echt vermoeid bent, kan het wel zijn dat je psychische vermoeidheid erg hoog ligt. Als je dus op zoek bent naar jouw vermoeidheidsniveau, is het nuttig beide assen in achting te nemen. Aangezien slaap instaat voor zowel fysiek als psychisch herstel, is het nuttig beide vormen van vermoeidheid na te gaan.
Hoe bepaal ik mijn subjectief vermoeidheidsniveau?
Je kan je vermoeidheidsniveau nagaan aan de hand van symptomen en gevolgen. Door jouw symptomen in kaart te brengen, breng je je psychisch lijden in kaart. Ook gevolgen zijn een belangrijke bron van informatie. Mocht je op de rand staan om een depressie te ontwikkelen, zegt dit veel over jouw vermoeidheidsniveau.
Vaak leggen mensen de link niet tussen psychische symptomen en hun vermoeidheidsniveau. Zo denken veel mensen dat bijvoorbeeld burn-out niet gelinkt is met vermoeidheid. In tegendeel, door je vermoeidheid is het des te moeilijker om te recupereren van je burn-out.
Wil je dus jouw vermoeidheidsniveau in kaart brengen aan de hand van je subjectieve symptoom- en gevolgbeleving? Doe dan hier de gratis vermoeidheid test die je meer kan vertellen over je symptomen en wat de gevolgen zijn van jouw vermoeidheidsniveau!