Spijtig genoeg is migraine niet geneesbaar. Er kan eventueel een oplossing uit de bus komen in de decennia die volgen, maar tot op heden bestaat er nog geen behandeling. De behandeling van migraine bestaat vandaag de dag dus uit het voorkomen van aanvallen. Op die manier kan migraine een minder grote invloed hebben op je psychologisch en fysiek welzijn. Migraine voorkomen is dus een belangrijke sleutel in de behandeling.

Migraine voorkomen kan je ook zelf doen. Het is nuttig om samen met dokters meer te weten te komen over hoe migraine zich bij jou persoonlijk uit. Maar om migraine te voorkomen heb je niet altijd een dokter nodig. Zo zijn er ook verschillende dingen die je zelf kan doen.

Zelf migraine voorkomen: de eerste stap?

Vooraleer je denkt aan migraine voorkomen is het natuurlijk nuttig een diagnose te hebben. Soms kan je bijvoorbeeld migraine krijgen doordat je aan een bepaalde ziekte lijdt. In dat geval zal je migraine niet afnemen vooraleer je de ziekte aanpakt. Migraine is dus een indirecte uiting van de ziekte. Migraine voorkomen kan hier niet gebeuren door je puur te focussen op de migraine.

Eens je je diagnose hebt, kan je migraine voorkomen door meer te weten te komen over migraine. Kennis is macht. Zo kan je aan je arts meer informatie vragen omtrent migraine of op wetenschappelijke websites info opzoeken. Ondanks dat men het nog niet helemaal eens is over de oorzaken van migraine kan je hier toch al tips uithalen.

Zelf migraine voorkomen: het migrainedagboek?

Daarnaast is het ook nuttig een soort dagboek bij te houden. Migraine voorkomen kan namelijk liggen in het kennen van de oorzaken. Op die manier kan je oorzaken tegengaan en zo migraine voorkomen. Uitlokkende factoren zijn voor iedereen anders. Daarom is het nuttig een dagboek bij te houden. Na een tijdje kan je namelijk structuren herkennen en kan je een lijstje maken van jouw persoonlijke uitlokkende factoren. In je dagboek kan je het beste volgende zaken opnemen:

  • Wat je die dag hebt gegeten
  • Wat je die dag hebt gedaan
  • Het beginuur van de migraineaanval
  • Welke soort pijn je ervaart tijdens de migraineaanval
  • Hoe lang de migraineaanval duurt
  • Welke medicatie je gebruikt
  • Welke risicofactoren die dag van toepassing waren

Als je dit een maand tot een paar maanden doet kan dit je wapen zijn bij migraine voorkomen. Als je migraine wordt uitgelokt door bepaalde etenswaren kan je dit patroon herkennen door na te gaan wat je hebt gegeten wanneer je migraine kreeg. In dat geval is het nuttig een soort dieetlijst te maken met daarop wat je het beste niet kan eten. Als je migraine iedere maand opkwam toen je regels begonnen, kan je hierop anticiperen. Je kan in de toekomst bijvoorbeeld die dagen zo veel mogelijk proberen vrij houden om te rusten in plaats van iets met vrienden te gaan doen. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld migraine door teveel te sporten. Hier kan je migraine voorkomen door je work-outs niet langer dan een uur te laten duren.

Het beheersen van de risicofactoren is hier dus macht. Migraine voorkomen ligt in het kennen van jouw persoonlijke risicofactoren en goed voor jezelf te zorgen. Als je zo werkt aan migraine voorkomen, zal je merken dat zowel je psychologische als fysieke gezondheid erop vooruit gaat. Dit zal echter tijd vergen.