Als je slecht slaap en dit blijft maar aanhouden, ben je blij dat de dokter je medicatie voorschrijft om in slaap te vallen. Deze medicatie kan je oprecht helpen om beter te slapen, maar er zijn verschillende belangrijke dingen die je in acht moet nemen als je slaapmedicatie neemt. Het nemen van medicatie heeft vaak een invloed op je lichaam en er zijn ook bepaalde gevolgen verbonden aan het langdurig nemen van medicatie. Lees hier meer over de gevolgen van slaapmedicatie en wat nuttig is om te weten over slaapmedicatie.

Slaapmedicatie? De werking

Slaapmedicatie helpt je om een betere nachtrust te hebben. Je kan er gemakkelijker door inslapen en slaap ook als een blok door totdat je moet opstaan. Als je al een tijdje slecht slaapt, ben je blij dat je slaapmedicatie mag beginnen nemen. Eindelijk een oplossing voor die slapeloze nachten. Echter is het best dat de slaapmedicatie slechts een tijdelijke oplossing is. Slaapmedicatie is namelijk goed om mee te beginnen. Als je al een tijdje slecht slaapt, is het goed om meteen een goede nachtrust veilig te stellen om zo er stilaan weer bovenop te komen. In dat opzicht is slaapmedicatie dus heel nuttig. Het helpt om je slecht slaappatroon te doorbreken en helpt erger te voorkomen, zoals bijvoorbeeld ziektes omdat je immuunsysteem zwak is, maar kan je ook helpen om depressie of angst te voorkomen. Maar slaapmedicatie is echter geen langdurige oplossing. Er is namelijk een rede waarom je slecht slaap en door medicatie te nemen, neem je de oorzaak niet weg. De kans is dus groot als je stopt met de medicatie, je weer slecht slaap. Daarenboven zal het effect van de slaapmedicatie na een tijdje uitwerken. Dit wil zeggen dat je lichaam na een tijdje ‘immuun’ wordt tegen de medicatie en dus niet meer zulk groot effect op je slaappatroon heeft, waardoor je weer slecht zal slapen.

Slaapmedicatie? Andere opties!

Stress, depressie, piekergedrag en angst liggen vaak aan de oorzaak van een slecht slaappatroon. Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je helpt in het aanpakken van je stress, depressie, piekergedrag en/of angst, zodat je ook beter kan slapen!

Slaapmedicatie? Doe de stresstest!

Wil je weten in welke mate stress, depressie of angst een invloed kunnen hebben op jouw slaappatroon? Doe dan hier de gratis stresstest!