De winterperiode wordt doorgaans gekenmerkt door vermoeidheid. Meer en meer mensen lijken slecht te slapen, uitgeput te zijn, etc. Velen onder hen gaan in een poging om de vermoeidheid aan te pakken op zoek naar oorzaken. Net zoals vermoeidheid zich bij iedereen anders kan uiten, bestaan er ook een reeks verschillende oorzaken van vermoeidheid. Wat we echter vaak zien is dat meer mensen zich vermoeid voelen in de winter dan in de zomer. Hoe komt dit?

Vermoeidheid? De oorzaken!

Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich vermoeid kunnen voelen. Een daarvan heeft te maken met ons bioritme en ons dagelijkse ritme. In de winter is het nu eenmaal korter licht, waardoor ons brein kan zeggen dat het eerder bedtijd is. Toch is het een beetje vroeg om om 5 uur 's avonds reeds in bed te gaan liggen. Desondanks we dus voldoende slapen, kan het zijn dat ons brein meer signalen van vermoeidheid geeft.

Dit is echter niet de enige reden. Vaak beïnvloeden dagelijkse gewoontes ons bioritme waardoor we, ondanks we meer nood lijken te hebben aan slaap, slechter gaan slapen. Velen onder ons zitten tot 's avonds laat voor de tv en hebben weinig fysieke inspanningen geleverd die dag. Dit kan ervoor zorgen dat ons brein alert blijft en moeite heeft met in ruststand te komen.  Dit kan ervoor zorgen dat je slechter inslaapt, maar ook dat je minder diep slaapt. Aangezien de diepe slaap en de REM-slaap verantwoordelijk zijn voor het frisse gevoel als je opstaat, is de kans groter dat je vermoeid opstaat.

Op lange termijn kunnen deze factoren een grote invloed hebben op ons slaapritme, waardoor onze slaapkwaliteit en slaapkwantiteit achteruit gaan.

Vermoeidheid? Hoe pak je vermoeidheid aan?

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks begeleidt in het vervangen van ongezonde gewoontes door gezonde gewoontes. Het helpt je jouw aandachtspunt, bijvoorbeeld vermoeidheid, te definiëren en vast te stellen wat jij kan doen om gezonde patronen te creëren die ervoor zorgen dat je vermoeidheid afneemt.

Vermoeidheid? Doe de gratis test!

Wil je graag weten wat mogelijk aan de basis kan liggen van jouw vermoeidheid en wat je kan doen om deze factoren te elimineren? Doe dan hier de gratis vermoeidheid test!