Ontspanningsoefeningen kunnen je in vele dingen helpen. Ze kunnen namelijk zowel je lichaam als geest tot rust brengen. Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen als je lichamelijke kwaaltjes hebt. Het kan namelijk zijn dat je last hebt van spierspanning. Ontspanningsoefeningen kunnen je in dit geval helpen om je lichaam te ontspannen, waardoor de spieren minder gespannen staan. Maar ook mentaal kunnen de ontspanningsoefeningen je verder helpen. Je werk kan bijvoorbeeld voor veel stress zorgen, waardoor je mentaal overspannen geraakt. Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen deze stress te verminderen en aan te pakken. Dit artikel geeft meer uitleg over het gebruik van ontspanningsoefeningen.

Ontspanningsoefeningen tegen stress

Stress kan ons zowel lichamelijk als geestelijk uitputten. Het is namelijk zo dat als je stress ervaart, je een lichamelijke reactie gaat krijgt. Vroeger had stress de functie om ons klaar te maken om te reageren op gevaar. Nu heeft stress zijn functie dus verloren. We worden namelijk amper geconfronteerd met reëel gevaar. Je maakt je sneller zorgen of je werk af zal geraken, of je collega het wel goed zal vinden,.... Maar ondanks we niet meer met gevaar geconfronteerd worden, maakt ons lichaam nog steeds dezelfde hormonen aan. Deze hormonen zullen er na een tijdje voor zorgen dat je je oververmoeid begint te voelen. Maar naast ons lichaam is het ook onze geest die veel te verduren krijgt van stress. Je staat namelijk in een constante staat van gereedheid, je moet voortdurend nadenken. Ook je hersenen zullen na een tijdje uitgeput geraken.

Hier kunnen ontspanningsoefeningen je helpen. Het kan je namelijk helpen om je hoofd eens goed leeg te maken en te zorgen dat je lichaam ontspant. Op die manier worden de hormonen, die je lichaam en geest uitputten, niet langer aangemaakt en zal je tot rust kunnen komen.

Ontspanningsoefeningen tegen depressie

Naast stress kan ook depressie je geest uitputten. Het is namelijk zo dat veel mensen met depressie constant piekeren. Je denkt aan wat je beter had kunnen doen of aan wat andere mensen beter doen dan jou,.... Omdat je voortdurend piekert, kan je geest ook niet tot rust komen. Je hersenen worden overbelast. In sommige gevallen kan het dan ook voorkomen dat deze klachten zich ook op je lichaam beginnen storten. Je kan dan bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen, spierpijn, nekpijn, maagpijn,....

In dit geval kunnen ontspanningsoefeningen je ook helpen. Omdat je je zodanig moet concentreren op de oefening, heeft je geest vaak de energie niet meer om te beginnen piekeren. Daardoor liggen de piekergedachte even stil en krijgen je hersenen rust. Als je de ontspanningsoefeningen vaak doet, kan het ook zijn dat je lichamelijke klachten weer verdwijnen. Doordat je de oorzaak, namelijk het piekeren, wegneemt, blijven meeste lichamelijke klachten ook niet duren.

Ontspanningsoefeningen tegen angst

Ook bij angst kunnen ontspanningsoefeningen helpen. Als je angstig bent voor een bepaalde situatie, spant je lichaam op en gaat zowel je lichaam als geest in overdrive. Je begint te hyperventileren, je hart gaat sneller slaan,.... Stress kan je angstreactie vaak ook verergeren. Als je dus angst ervaart en daarenboven nog een stress, kan het zijn dat angstaanvallen of hypeventilatieaanvallen meer of harder voorkomen.

Hoe kunnen ontspanningsoefeningen hier helpen? Ten eerste, het kan stress doen afnemen, waardoor je aanvallen minder hevig of minder voor kunnen komen. Ten tweede kan het ook als een afleidingsoefeningen dienen wanneer je je angstig voelt. Doordat je je moet concentreren op de oefening, is er niet veel energie meer om angstig te zijn. Ontspanningsoefeningen kunnen de rust in je hoofd en lichaam doen terugkeren, waardoor aanvallen kunnen afnemen.

Ontspanningsoefeningen bij Mijn Kwartier

Het online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier bevat ook verschillende ontspanningsoefeningen die jij kan gebruiken als je angstig bent, depressief bent of als je stress ervaart. Het programma werd ontwikkeld om je te ondersteunen in het aanpakken van stress, depressie en angst. Naast ontspanningsoefeningen bevat het programma verscheidene technieken die inspelen op verschillende aspecten van stress, angst en depressie.

Ontspanningsoefeningen: doe de angsttest!

Je kan altijd gratis de online angsttest invullen, die je zal vertellen in welke mate jij stress, angst of depressiviteit ervaart. Na de test krijg je meteen jouw persoonlijke scores!