Depressie is een wereldwijd gekend probleem. Het kan zich voordoen in alle lagen van alle maatschappijen. Zelfs kinderen kunnen depressief zijn. Dit is onrustwekkend. Daarom is het belangrijk als ouder om te weten wat depressie bij kinderen inhoudt. Depressie bij kinderen kan namelijk een hele andere uitingsvorm hebben dan depressie bij volwassen.

Depressie bij kinderen: gelijkenissen met volwassenen

Net zoals volwassenen zal depressie bij kinderen zich kenmerken door een aanhoudende sombere stemming. Ze hebben in niets meer zin. Ook zullen zij slecht presteren op school doordat ze concentratie- en geheugenproblemen krijgen. Dit is hetzelfde als bij volwassenen. Verder zullen zelfs kinderen de toekomst somber inzien. Ze zien het nut niet meer in van leren of naar school gaan, omdat ze toch niets zullen maken van hun leven. Ook de eigenwaarde wordt aangetast door depressie bij kinderen. Ze zullen denken dat ze niets waard zijn. Naarmate de depressie vordert, wordt hun zelfbeeld steeds slechter en slechter.

Verder zullen kinderen ook somatische klachten ontwikkelen. Ze kunnen last krijgen van de maag en darmen en kunnen hoofdpijn krijgen van het gepieker. Depressie bij kinderen is in dit geval dus niet anders dan depressie bij volwassenen. Depressie bij kinderen wordt daarenboven vooral gekenmerkt door schuld, iets dat ook aanwezig is bij depressie bij volwassenen. Ze zullen zich schuldig voelen over alles in hun omgeving, waar ze eigenlijk niets aan kunnen doen. In combinatie met de sombere toekomstverwachtingen, zullen zij zich zelfs schuldig voelen over alles wat zij denken niet te kunnen halen. Denk hier bijvoorbeeld aan een universitair diploma. Zij zullen denken dat ze dit nooit zullen halen, want ze zijn dom.

Bovendien zullen zij zich niet geliefd voelen door ouders, klasgenootjes en familie. Zij zullen denken dat niemand hen graag ziet. Ook dit is niet anders dan bij volwassenen, enkel zullen volwassenen dit eerder denken over hun gezin. Om die rede zal depressie bij kinderen en volwassenen ervoor zorgen dat deze personen zich zullen terugtrekken. Ze isoleren zich van de buitenwereld in de angst om afgewezen te worden.

Depressie bij kinderen: verschil met volwassenen

Depressie bij kinderen wordt sterk gekenmerkt door een verandering in gedrag. Buiten de sombere stemming, zullen zij vaak agressief worden. Omdat zij nog niet hebben geleerd welk gedrag sociaal aanvaard wordt, zullen zij vaker agressiever zijn dan volwassenen. Verder zullen kinderen zich ook stoerder gedragen. Denk maar aan een jongetje dat op de speelplaats stoere praat verkoopt bij zijn vriendjes. Dit zal je volwassen niet vaak zien doen.

Kinderen met een depressie zullen ook vaker geneigd zijn om niet te genieten van spel en contact. Ze zullen niet willen ontdekken en niet willen spelen. Hier gaat het niet alleen over spelen met andere kinderen, maar zelfs alleen spelen. Depressie bij kinderen wordt gekenmerkt door een algemene desinteresse voor spel. In tegenstelling tot bovenstaand symptoom, zullen kinderen met een depressie vaak erg afhankelijk zijn. Ze zullen zich isoleren en niet graag het contact van anderen opzoeken, maar van het moment dat ze iemand vertrouwen, zullen ze zich eraan vastklampen.

Mijn Kwartier

Voor ouders is het belangrijk om te weten hoe depressie bij kinderen werkt. Als je kinderen hebt die depressief zijn, zal je jezelf vaak in vraag stellen. Mijn Kwartier, een recent ontwikkeld online zelfhulpprograma, kan je hierbij steunen. Het kan je helpen om een positieve blik te houden om zo je kind te proberen helpen. Mijn Kwartier geeft je dagelijks 15 minuten lang vragen en video's die je nieuwe inzichten kan geven. Ook kan dit helpen depressie bij kinderen beter te begrijpen en er beter mee om te kunnen gaan. Het programma werd wetenschappelijk onderbouwd door gebruik van cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte therapie. Er dient opgemerkt te worden dat enkel rijpere kinderen kunnen deelnemen aan het online zelfhulpprogramma. De gemiddelde leeftijd die wij hanteren is 13 jaar. Mocht uw kind jonger zijn of hebt u vragen omtrent de deelname van uw kinderen, kan u altijd een mailtje sturen. Wij helpen u graag verder.

Ben ik depressief?

Je kan altijd de gratis depressietest invullen om na te gaan of er sprake is van depressie bij jou. Na de test, kom je integraal op een pagina met jouw scores. Op deze pagina wordt er ook een interpretatie gegeven aan deze scores!