Sta je pas voor de klas? Dit kan voor jou een grote aanpassing zijn, aangezien het toch nog anders is om voor leerkracht te studeren en plots een klas te moeten leiden. Bij ieder begin moet je wat zoeken naar wat jouw werkwijze is en hoe je eventueel met moeilijke situaties omgaat. Leerkrachten hebben het daarbij nog een beetje moeilijker. Ze moeten namelijk plots een klas vol kinderen met verschillende karakters leiden. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Lees hier meer over hoe je jouw begin gemakkelijker kan maken en hoe je kan omgaan met moeilijkere situaties en stress in het begin.

Pas voor de klas? Stress

Als je net voor de klas staat, kan het zijn dat je met verschillende moeilijke situaties geconfronteerd wordt. Als eerste zal je namelijk ontdekken wat jouw stijl van lesgeven is en hoe jij met de kinderen omgaat. Verder krijg je er plots ook veel nieuwe collega’s bij en dien je de werkwijze van de school te integreren in jouw werkwijze. Dit alles kan al behoorlijk leiden tot stress. Verder neem je er niet enkel de kinderen bij, maar ook leer je alle ouders kennen en deze kunnen ook verschillende eisen hebben.  Dit allemaal tezamen is veel en als je dan nog eens jezelf aan het zoeken bent in je werk kan dit overweldigend zijn. Verder komt het ook vaak voor dat je baas of andere hoge verwachtingen hebben van je werk. Ze verwachten bijvoorbeeld dat je meteen van in het begin serieus vorderingen maakt, terwijl jij eerst tijd nodig hebt om je wat aan te passen en je in het werk in het werken.

Pas voor de klas? Omgaan met stress

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je kan helpen bij het aanpakken van stress bij het begin van je werk. Daarenboven kan het je helpen in het vinden van jouw methode en het balanceren van verwachtingen, zodat het voor jou haalbaar blijft.

Pas voor de klas? Doe de stresstest!

Wil je weten in welke mate jij stress hebt nu je begonnen bent met je nieuwe werk als leerkracht? Doe dan hier de gratis stresstest!