Faalangst is een vorm van angst, die steeds vaker lijkt voor te komen. Je hoort het steeds vaker dat iemand een black-out kreeg tijdens een examen. Mocht je het nieuws volgen of regelmatig reclames bekijken, zal je zien dat er meer reclame gemaakt wordt voor anti-stress medicatie tijdens de examens. Maar is het nemen van medicatie wel een goede strategie? Lost dit faalangst op?

Faalangst: wat zijn de meest voorkomende oorzaken van faalangst?

In onze hedendaagse maatschappij is het belangrijk om te presteren. Vroeger was verder studeren vaak enkel voor de elite weg gelegd. Nu bestaat er voor zo goed als iedereen de kans om verder te studeren, wat dus samenhangt met meer inzet en prestatie. Veel studenten ervaren namelijk een druk, die boven hun hoofd hangt, omdat ze goed moeten presteren. Deze druk kan soms lijden dat de angst om eventueel te falen zo groot wordt dat je angst symptomen ervaart.

Naast het ervaren van druk is een laag zelfbeeld ook één van de vaak voorkomende oorzaken van faalangst. Dit laag zelfbeeld kan je namelijk meer angst aanpraten om te falen. Mensen die onzeker zijn over zichzelf, kunnen meer angst ervaren om te falen. Mochten deze mensen dan falen, is dit vaak moeilijk om te verwerken, omdat er reeds sprake was van een laag zelfbeeld. Zo kunnen ze er wekenlang van onder de voeten zijn. Een laag zelfbeeld is dus één van de vaak voorkomende oorzaken van faalangst.

Faalangst helpt medicatie tegen de oorzaken van faalangst?

Medicatie kan soms nuttig zijn om op korte termijn je meer rust te geven, zodat je beter kan studeren. Mocht je bijvoorbeeld in de examenperiode zitten en hebt op die moment ontbreekt de tijd om de oorzaken van faalangst aan te pakken, kan medicatie je tijdelijk begeleiden. Vaak is het echter een nuttig idee om de oorzaken van faalangst aan te pakken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het volgen van een online therapie, die samen met jou kijkt hoe je angst kan verminderen. Medicatie neemt echter in veel gevallen de oorzaken van faalangst niet weg, waardoor medicatie slechts helpt als je het blijft innemen.

Faalangst? Doe de angst test!

Mocht je mogelijks angst symptomen ervaren en wil je weten hoe je deze kan aanpakken? Leg dan hier onze gratis angst test af!