ADHD is één van de meest bekende ontwikkelingsstoornissen van onze hedendaagse maatschappij. Er bestaan veel organisaties die onderzoek doen over ADHD en het wordt veel besproken. Toch is het niet zo dat meer kinderen ADHD hebben als vroeger. ADHD is nu meer alom gekender en informatie wordt gemakkelijker verspreid door media en internet. Op die manier zijn we meer op de hoogte van eventuele psychische stoornissen die in de wereld aanwezig zijn. ADHD heeft dus altijd ontstaan, maar was vroeger minder gekend. In dit artikel omschrijven we symptomen van ADHD en zullen we mogelijke behandelingen van ADHD opsommen.

Kenmerken ADHD: symptomen van ADHD

ADHD wordt gekenmerkt door drie symptomen: aandachtsdeficit, hyperactiviteit en problemen met de impulscontrole. Het eerste symptoom is aandachtsdefict. Hiermee wil men zeggen dat kinderen met ADHD problemen hebben met aandacht. Ze zijn snel afgeleid en als ze hun aandacht ergens moeten bijhouden, zullen ze dat snel opgeven. Ze zijn snel iets beu. Dit kan zelfs gaan over speelgoed, iets wat ze zelf kiezen. Als tweede symptoom hebben we hyperactiviteit, het meest bekende symptoom van ADHD. Kinderen met ADHD kunnen moeilijk stilzitten en hebben een kanaal nodig om hun energie kwijt te kunnen. In de klas blijven ze moeilijk op hun stoel zitten en tijdens de lessen lichamelijke opvoeding leven ze zich helemaal uit. In de meeste gevallen is het niet zo dat kinderen met ADHD ‘dom’ zijn of een lager IQ hebben, maar komen hun slechte punten voort uit het aandachtsprobleem en de hyperactiviteit. Tijdens toetsen of huiswerk kunnen ze namelijk amper stilzitten en letten ze dus ook vaak niet goed op. Voor ouders is het begeleiden van kinderen met ADHD tijdens huiswerk vaak een hele opgave. Als laatste symptoom is er het gebrek aan impulscontrole. Kinderen met ADHD kunnen moeilijk weerstand bieden aan bepaalde verlangens of impulsen. Vaak denken ze niet na over wat ze zeggen en zeggen ze het gewoon. Ook werken beloningen die een tijd na het gedrag komen niet goed bij deze kinderen. Ze zijn dan al vergeten waarover het gaat of leggen de link niet meer. In veel gevallen, als je hen een beloning beloofd, moet dat ook direct  na het gedrag komen, omdat ze niet kunnen wachten.

Kenmerken ADHD: behandelingen van ADHD

Kinderen met ADHD hebben vaak ook veel stress, dat symptomen kan verergeren. Stress kan namelijk hyperactiviteit verergeren en ook zorgen dat kinderen meer problemen krijgen met impulscontrole. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat kinderen vanaf 13 jaar kan helpen bij het aanpakken van stress. Het begeleidt hen in het aanpakken van stress, zodat symptomen van ADHD kunnen verminderen. Het programma kan ook gevolgd worden in combinatie met medicatie. Als kinderen tussen 13 en 16 het programma willen volgen, zullen ze af en toe een woordje uitleg van hun ouders nodig hebben, maar verder kunnen ze het programma zelfstandig volgen.

Kenmerken ADHD: doe de stresstest!

Als je wil weten in welke mate stress een invloed kan hebben op je symptomen van ADHD, kan je de gratis online stresstest doen!