Vermoeidheid is een vaak voorkomend probleem. Soms kan vermoeidheid voortkomen uit een stresserende periode, waar je niet al te veel tijd hebt om te slapen. Voorbeelden van zulke periodes zijn een verhuis, een promotie op het werk,....

Op zich is vermoeidheid van voorbijgaande aard. Toch kan vermoeidheid zelfs in lage mate schadelijk zijn voor je lichaam en geest. Mocht je vermoeid zijn ten gevolge van een stresserende periode, zal de invloed waarschijnlijk lager zijn tegenover vermoeidheid ten gevolge van een depressie.

Toch is het, ondanks de oorzaak van de vermoeidheid, nuttig om je vermoeidheid aan te pakken. Slechts bij een korte periode, waarin je lage mate van stress ervaart, zijn de symptomen en gevolgen nog enigszins te handhaven. In alle andere vormen van vermoeidheid kunnen de symptomen lange tijd aanhouden, wat een grote invloed op je lichaam en geest kan hebben.

Het is niet enkel stress, dat vermoeidheid kan aanwakkeren, maar ook fenomenen zoals een depressie, angst, burn-out. Naarmate je langer wacht op je symptomen van vermoeidheid aan te pakken, des te langer je nodig zal hebben om de symptomen aan te pakken.

Daarnaast kan stress ook evolueren naar ernstigere klachten. Het is niet uitzonderlijk dat vermoeidheid bijdraagt aan het ontstaan van een burn-out.

Heeft vermoeidheid enkele psychische gevolgen?

Nee. Vermoeidheid maakt je ook fysiek vatbaarder voor ziektes. Als je vermoeid bent, is de kans groter dat je ziek wordt, doordat je immuunsysteem afzwakt. Verder ervaar je pijn intenser en word je vaker emotioneel. Vermoeidheid kan je dus uit je loods slagen.

Hoe pak ik de verschillende vormen van vermoeidheid aan?

Zoals eerder vermeld geldt de regel: des te sneller je de symptomen aanpakt, des te sneller ze zullen verdwijnen. Hardnekkige symptomen vragen meer tijd om te behandelen.

Mijn Kwartier biedt een online behandeling, die je dagelijks begeleidt in het aanpakken van je vermoeidheid. Therapeutische behandeling blijken uit onderzoek effectief te zijn bij het behandelen van vermoeidheid symptomen. Sommige mensen opteren daarnaast om in het begin slaapmedicatie te nemen naast de behandeling. Dit kan ervoor zorgen dat je de effecten van de behandeling sneller merkt. Let wel op: ontwenning bij deze slaapmedicatie kan optreden en is geen oplossing op lange termijn.

Test je vermoeidheid symptomen!

Aan de hand van onze gratis stress test, kan je nagaan welke symptomen van vermoeidheid op jou van toepassing zijn en hoe deze vermoeidheid je leven beïnvloedt.