Per decreet zijn werkgevers sinds 1 september verplicht om aan burn-out preventie te doen. Je hoort steeds vaker de term burn-out. Het lijkt wel alsof meer en meer mensen een burn-out oplopen. Is dit wel echt zo? Je zou ook kunnen zeggen dat burn-out meer voorkomt, omdat er meer acceptatie en gewaarwording is gekomen gedurende de laatste decennia. Burn-out is een fenomeen dat al langer bestaat. Toch moeten we hier opmerken dat burn-out waarschijnlijk in onze hedendaagse maatschappij meer voorkomt dan een eeuw geleden. Om meer te weten te komen over de mechanismen achter burn-out, hoe je burn-out kan herkennen en wat je kan om aan burn-out preventie te doen, kan je in dit artikel een antwoord vinden op je vragen.
Burn-out preventie op de werkvloer: oorzaken van burn-out
Zoals eerder vermeld komt burn-out waarschijnlijk meer voor dan honderd jaar geleden. Schets je een beeld over ‘werken’ in 1900. De maatschappij begon te industrialiseren, maar veel mensen werkte nog op het veld. In de industrie werden de meeste mensen aangenomen om bandwerk te verrichten. Mensen waren dus bijna gedurende de hele dag met hun handen bezig, ofwel aan de band ofwel op het veld. Er waren slechts weinig mensen, lees zo goed als geen, die gedurende de hele dag beroep op hun hersenen deden. Ze leefden op het ritme van de zon en wisselde vaak af van werk. Je kan nu misschien denken: ‘aan de band moesten ze toch voortdurend dezelfde beweging doen?’ Dat klopt, maar als deze mensen thuis kwamen gebruikte ze andere spieren om bijvoorbeeld eten klaar te maken, of schoon te maken. Omdat de meeste mensen afwisselden van de spieren, waarop de beroep deden, kwam het niet vaak voor dat mensen mentaal overbelast waren. Dit is een groot verschil met onze hedendaagse maatschappij. Denk maar eens hoeveel mensen overdag aan een bureau werken en ’s avond voor de TV eten. Ze doen dus voortdurend beroep op hun hersenen, wat een verhoogde kans op burn-out geeft. Als we onze hersenen overbelasten, is een burn-out vaak niet ver weg.
Burn-out preventie op de werkvloer: herkennen van burn-out
Als je wil weten hoe je aan burn-out preventie kan doen, is het belangrijk om te weten hoe je burn-out kan herkennen. Om te beginnen zal je merken dat mensen met burn-out vaak niet meer zoveel gedaan krijgen als voor de burn-out. Zelfs als er slechts sprake is van een beginnende burn-out zal je merken dat het voor deze mensen vaak moeilijk is om nog tegen deadlines te werken, waardoor ze de deadlines ook vaak niet meer halen of niet meer zoveel als vroeger. Dit komt doordat mensen gepreoccupeerd zijn door hun stress en bijkomende gevolgen. Als je een burn-out hebt of een burn-out aan het ontwikkelen bent, heb je zo goed als de hele dag door moeite met je aandacht ergens bij te houden of dingen te onthouden. Denk maar aan de boodschappen die je moet doen. Vaak komt het voor dat als je onder veel druk/stress staat of een burn-out hebt, je in de winkel aankomt en totaal vergeten bent wat je nu weer precies moest hebben.
Een ander belangrijk domein van burn-out is de emotionele gevolgen van burn-out of hevige stress. Mensen met burn-out reageren vaak korter als daarvoor. Je zal vaak denken van: ‘Oei, die heeft niet goed geslapen’ of ‘wat is er met hem/haar aan de hand. Ze/hij reageert altijd kort’. Sommige mensen met burn-out hebben ook huilbuien. Ze merken dat hun taken niet meer zo snel afgewerkt geraken als vroeger of dat ze dingen vergeten. In veel gevallen is het ook de partner of een goede vriend, die als eerste de verandering opmerkt. Als vervolgens verschillende collega’s een verandering in gemoedstoestand en het werk van iemand beginnen merken, is de stress of mogelijke burn-out al vaak vergevorderd en dient er aan de alarmbel getrokken te worden.
Burn-out preventie op de werkvloer: preventie en behandeling van burn-out
Door het herkennen van signalen, kan je vaak al enigszins aan burn-out preventie doen. Toch is er nog meer nodig om aan burn-out preventie te doen of mogelijke burn-outs te behandelen. Naast het online zelhulpprogramma, dat ontwikkeld is om burn-out, stress en depressie te behandelen, geeft Dr. Koeck dagtrainingen voor leidinggevende. Deze dagtrainingen omvatten uitleg over mechanismes achter stress en burn-out, communicatietechnieken omtrent burn-out, re-integratie na burn-out en tips om met burn-out en stress om te gaan als leidinggevende. Deze dagtrainingen zijn afgeleid van de technieken, gebruikt in het online zelfhulpprogramma, die stress met 70 procent doen dalen in 3 weken.
Burn-out preventie op de werkvloer: doe de stresstest!
Als je wil weten in welke mate er sprake is van stress, kan je hier de gratis stresstest invullen. Deze test verteld je na afloop wat jouw persoonlijk stressniveau is en wat jij kan doen om je stress aan te pakken.