Verschil stress en burn-out? Hoe kunnen we beide problemen nu eigenlijk onderscheiden? Want iedereen heeft wel eens last van wat stress, maar als het naar een burn-out begint te neigen, is dit wel veel problematischer. Het is dus nuttig burn-out op tijd te herkennen en zo tijdig de burn-out symptomen aan te pakken.

Wanneer wordt stress een burn-out?

Naast depressie lijkt ook stress erg op burn-out. Het is moeilijk te weten waar normale stress stopt en wanneer een burn-out begint. Om het verschil stress en burn-out duidelijk te omschrijven, zien we de twee problemen als volgt:
Stress => meer stress => veel stress => te veel stress => burn-out

Je ziet in de figuur dat stress eigenlijk een voorloper is van burn-out, het kleine, onschuldige broertje. Als stress zich opstapelt, kan dit na een tijdje leiden tot burn-out. Een burn-out ontstaat dus niet zonder het hebben van stress, maar andersom kan stress wel voorkomen zonder uit te lopen naar een burn-out.

Stress is dus geen stoornis op zich, burn-out wel. Het is zelfs amper mogelijk een stressloos bestaan te hebben. Iedereen heeft wel een stress. Burn-out daarentegen is wel een stoornis. Burn-out kan er namelijk voor zorgen dat je niet langer de persoon bent die je eigenlijk wil zijn of die je ervoor wel was.

Stress en burn-out: de vicieuze cirkel

Er is dus een duidelijk verschil stress en burn-out. Bovendien zorgen deze twee problematieken dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Stress stapelt zich op, je merkt dat niets meer zo vlot ging als vroeger. Na een tijdje krijg je concentratieproblemen en/of geheugenproblemen die ervoor zorgen dat je meer stress ervaart. Het is toch niet normaal om nu al problemen te hebben. Burn-out symptomen beginnen zich te manifesteren. Jij wordt gestresseerd, omdat je tegen deze symptomen wil ingaan. Stress komt dus ook voort uit het ervaren van burn-out symptomen, waardoor je meer stress krijgt en je meer burn-out symptomen zal ervaren.

Is stress de enige oorzaak van burn-out?

Stress is niet de enige oorzaak van burn-out. Omdat burn-out namelijk een stoornis is, zijn er verschillende factoren die samenwerken om burn-out te doen ontstaan. Bijgevolg classificeren we burn-out dus als een bredere er ernstige variant van stress, die wel degelijk schade aan kan richten zonder behandeling.

Verschil stress en burn-out: vergelijking van de symptomen

Het is dus nuttig te onthouden dat stress geen stoornis is, maar burn-out wel. Daarom zal burn-out ernstigere gevolgen en symptomen inhouden dan stress. Hieronder zetten we bepaalde eigenschappen die je ervaart bij stress en burn-out op een rijtje:

Stress Burn-out
Je zet je te veel in Geen of weinig inzet
Je ervaart emoties sterker Je ervaart een afvlakking van emoties
Veroorzaakt hyperactiviteit Veroorzaakt een hulpeloos gevoel
Je hebt minder energie Je hebt minder motivatie en hoop
Kan leiden tot angst Kan leiden tot depressie
Lichamelijke gevolgen Emotionele gevolgen
Hogere kans op vroegtijdige sterfte Hogere kans op uitzichtloosheid