Depressie wordt door huisartsen vaak behandeld met antidepressiva.

Depressie behandelen met antidepressiva, heeft dit zin? Soms is het juiste antwoord. De meeste studies die niet gesponsord zijn door de farmaceutische industrie tonen aan dat enkel diepe of langdurige depressies van het endogene type beter behandeld worden door antidepressiva. Lichte en matige depressies genezen niet sneller of beter met dantidepressiva dan placebo. Daar is men het tegenwoordig over eens.

Depressie behandelen met psychotherapie?

Zowel bij diepe als bij matige of lichte depressies is het aangewezen om een of andere vorm van psychotherapie toe te passen, zelfs als je ook antidepressiva als medicatie neemt. Vroeger dacht men verkeerdelijk dat het genezende effect van therapie verloopt door de therapeutische relatie met de arts, psycholoog of psychotherapeut.

Depressie behandelen met een therapeut?

Het is wel zo dat een goede therapeutische relatie echt therapeutisch kan werken. Het is echter niet juist dat een therapeutische relatie met een arts of therapeut de enige goede manier is om te genezen van een depressie.

Depressie behandelen via online zelfhulp?

Het onderzoek van Mijn kwartier toont duidelijk aan dat mensen die kiezen voor online zelfhulp in de vorm van een internet zelfhulpprogramma, even goed, en soms zelfs beter genezen dan in een therapeutische relatie.

De behandeling van depressie laat vrije keuze toe van therapievorm

Het besluit is dat mensen kunnen kiezen welke vorm van therapie voor hun depressie het beste bij hen past: online zelfhulp of de duurdere therapie bij een levende therapeut. Onderzoek in de toekomst zal moeten uitzoeken welke mensen beter met de ene vorm of andere gebaat zijn, maar onze ervaring laat vermoeden dat het eenvoudige 'buikgevoel' wat best voor je aanvoelt, de beste voorspeller is van waar jij het beste bij zal genezen.

Depressie testen via een online depressietest

Om in te schatten of je depressief bent, kan je onze eenvoudige gratis depressietest nu hier online afleggen.

Dr. Paul Koeck