Je kent het wel: al die verschillende sites, die je depressie uitleggen aan de hand van moeilijke termen. Het is moeilijk om een betrouwbare site te vinden, die depressie gemakkelijk uitlegt. Ofwel smijten ze met DSM-criteria naar je hoofd, ofwel is het zo simplistisch uitgelegd, dat je twijfelt of het wel wetenschappelijk onderbouwd is. Zijn deze sites wel te vertrouwen?

Mijn Kwartier is een site, die wordt geschreven en beheerd door artsen en psychologen. Je kan hier zowel wetenschappelijke artikels vinden, als laagdrempelige artikels. Op die manier proberen we depressie, angst en burn-out een toegankelijk onderwerp te maken. Tevens kan je hier een gratis depressie test afleggen, die je kan vertellen welke symptomen van depressie jij ervaart.

Natuurlijk is het onze meest belangrijke taak dat we je informatie verschaffen, die wetenschappelijk correct is. Net zoals de test, die wetenschappelijk onderbouwd is, kan je hier informatie terugvinden, die in zowel therapie als psycho-educatie wordt gebruikt.

Waar gaat depressie nu eigenlijk over?

Veel mensen denken dat depressie je sip voelen is. Deze mensen hebben gelijk. Als je depressief bent, dan kan je niet meer genieten van dingen, die je ervoor wel leuk vond. Iets in je hoofd zegt: 'alé, dat vond je toch altijd grappig, lach dan'. Ondanks dat stemmetje, lukt lachen gewoon niet meer.

Als depressie dan daadwerkelijk draaide rond een sip gevoel, zou dit toch gemakkelijk op te lossen zijn door plezier in het leven te creëren? Je mag dit proberen, maar dat gaat waarschijnlijk niet helpen. De rede waarom mensen niet meer lachen, heeft namelijk een diepere reden.

Depressie: meer dan sip zijn!

Naast een sip gevoel, draait depressie dus rond verschillende andere dingen. Hier sommen we een aantal belangrijke elementen op, die iemand met depressie doorgaans ervaart:

  • Geen hoop meer
  • Je haat jezelf
  • Isolatie
  • Schuld
  • Angst

Je moet je eens voorstellen dat je al deze gevoelens tegelijkertijd ervaart. Vermoeiend of niet soms?

Test en behandel depressie!

Je hebt hierboven waarschijnlijk al de link gezien betreffende onze gratis depressie test. Deze test kan je vertellen welke depressie symptomen jij ervaart en welke invloed je depressie heeft op je dagelijks functioneren.

Wat een behandeling betreft: vaak helpt een laagdrempelige vorm van behandeling bij depressies, die ontstaan zijn door omgevingsfactoren. Ook hier biedt Mijn Kwartier een optie aan: het online zelfhulpprogramma. Net zoals de site werd deze samengesteld door artsen en psychologen en heeft het als doel je dagelijks te ondersteunen in het aanpakken van je depressie. Want je bent het waard!