Depressie wordt de laatste tijd steeds vaker besproken. Je hoort er vaker over en het lijkt wel of meer mensen lijden aan depressie. Hierbij wordt vaak opgemerkt: 'Kan je depressie behandelen zonder medicatie?' Psychologie is een jonge discipline. Daardoor bestaat er vaak veel onenigheid over of je al dan niet depressie kan behandelen zonder medicatie.

In dit artikel beschrijven we de voor- en nadelen van depressie behandelen zonder medicatie en bij welke vormen van depressie medicatie van pas komt en wanneer niet.

Depressie behandelen zonder medicatie? De voordelen!

De mogelijkheid is er zeker om depressie te behandelen zonder medicatie. Er bestaan alternatieve behandelingsvormen om je depressie te behandelen zonder de hulp van enige medicatie. Hierbij denken we aan psychotherapie. Psychotherapie is een intense vorm van therapie, die je helpt je gedachten uit te dagen en je geluk te hervinden.

Als je deze vorm van therapie kiest, zal je opmerken dat je gevoelens en emoties geleidelijk aan sterker worden naarmate je verder gaat met de therapie. Depressie zorgt er namelijk voor dat zowel onze positieve gevoelens als negatieve gevoelens afvlakken. Als je enkel psychotherapie in depressie behandelen zonder medicatie volgt, zal je dus merken dat je stap voor stap jouw geluk kan terug vinden.

Depressie behandelen zonder medicatie? De nadelen!

Als je denkt aan depressie behandelen zonder medicatie, dan kan het soms voorvallen dat je depressie niet volledig aangepakt wordt en daardoor dus ook niet volledig behandeld is. Sommige mensen weten ook niet goed hoe ze zich kunnen motiveren om aan een behandeling te beginnen. Hun geest zit vaak nog in overdrive. Hier kan medicatie voor zorgen. Medicatie zoals antidepressiva kan ervoor zorgen dat je geest rust kan hervinden en daardoor je hersenen meer rust krijgen. Dit zal je helpen bij slaapproblemen, om je immuunsysteem op te krikken en je hersenen rust te gunnen.

Daarnaast tonen studies aan dat mensen die een combinatie van medicatie en psychotherapie volgen, sneller resultaat bereiken dan mensen die enkel kiezen voor een therapiebehandeling.

Depressie behandelen zonder medicatie? Wie kan het en wie niet?

De gezondheidssector hanteert de algemene regel dat mensen met genetische vormen van depressie of met een diepe depressie gebaat zijn bij het gebruiken van medicatie. Depressie behandelen zonder medicatie is dus vooral mogelijk voor:

  • mensen die voor de eerste keer een depressie ervaren.
  • mensen met een lichte vorm van depressie.
  • mensen waarbij depressie hun eerste mentale ziekte is.

De meeste mensen voldoen aan deze criteria en kunnen dus hun depressie behandelen zonder medicatie.

Depressie behandelen zonder medicatie? Mogelijke behandelingsvormen!

Psychotherapie is een goede behandelingsvorm tegen depressie. Uit onderzoek blijkt dat vooral cognitieve gedragstherapie een therapie is die de meeste resultaten geeft. Naast de traditionele therapie, bestaan er ook andere mogelijkheden om therapie te volgen.

Het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier inspireert zich op therapeutische technieken om mensen te helpen bij het aanpakken van depressie. Je kan het programma iedere dag een kwartier lang volgen en de aangeleerde technieken meteen toepassen.

Depressie behandelen zonder medicatie? Doe de depressie test!

Wil je weten in welke mate jij aan depressie lijdt en welke behandelingsvormen bij jou passen? Doe dan hier de gratis depressie test!