Depressie lijkt steeds vaker voor te komen bij ouderen. De kinderen gaan het huis uit, je gaat op pensioen, je verliest je partner,... Het is niet gemakkelijk om met deze ingrijpende veranderingen om te kunnen gaan. Veel ouderen lijken ook de ene na de andere operatie te moeten ondergaan. Dit zou wel eens kunnen lijden tot een depressie. Mocht dit het geval zijn is het nuttig op zoek te gaan naar een depressie test ouderen.

Op zich is mijn bomma nog goed te been. Als ik het vergelijk met andere mensen van haar leeftijd, kan ze nog heel veel. Toch gaan haar gehoor en zicht erop achteruit. Als ik op bezoek ga, zegt ze me steeds dat ze al een cadeau heeft voor mijn verjaardag en dat mijn naam er al op staat. Voor moest er iets met haar gebeuren. Ze zegt me ook vaak dat als ze niets meer kan zien of horen, ze het liefst heeft dat er een einde aan komt.

Als kind of kleinkind is het niet altijd gemakkelijk om te weten hoe je moet omgaan met zulke uitspraken. Als oudere is het ook niet gemakkelijk om te weten hoe je met deze veranderingen moet omgaan. Je merkt dat je niet zoveel meer kan als vroeger. Soms kan dit ertoe leiden dat je niet vaak meer kan buitenkomen of je hobby niet langer kan doen.

Al deze omstandigheden tezamen kan ertoe leiden dat je depressieve gevoelens ervaart. Ben je op zoek naar een depressie test ouderen of wil je weten in welke mate jij lijdt aan depressie kenmerken? Lees dan hier meer over de kenmerken van depressie en doe de gratis depressie test ouderen.

Depressie test ouderen? Wat zijn depressie symptomen bij ouderen?

De kenmerken van depressie bij ouderen lijken erg op de kenmerken van depressie bij volwassen. Ondanks dat de kenmerken hetzelfde zijn, komt er bij depressie bij ouderen bij kijken dat dementie vaak dezelfde kenmerken vertoont als depressie. Het is dus nuttig om hier een duidelijk onderscheid in te maken door te evalueren of je geheugen- en concentratieproblemen komen van een dementie of depressie.

Volgende symptomen zijn symptomen van depressie en zal je dus ook terugvinden in een depressie test ouderen:

 • neerslachtig humeur
 • ongeïnteresseerd zijn/geen plezier maken
 • sterk vermageren of verdikken
 • frequent slaperig
 • zich opgewonden of slapjes voelen
 • vermoeidheid of gebrek aan energie
 • overdreven gevoel van waardeloosheid.
 • schuldgevoel.
 • verminderd denk- en concentratievermogen
 • spijsverteringsklachten
 • gewichtsveranderingen
 • vage klachten
 • zelfmoordgedachten

Deze symptomen dienen voor langer dan twee weken aanwezig te zijn. Dit toont dus een nuttig onderscheid aan tussen een depressieve opmerking en daadwerkelijk een depressie ervaren. Als je eens een depressieve opmerking maakt over iets dat je niet meer kan of je leeftijd bijvoorbeeld, zal deze sfeer na een tijdje passeren en zal je je terug gelukkig, rustig, tevreden voelen. Als er daadwerkelijk een depressie aanwezig is, overheersen voorgaande symptomen voortdurend en kan je jouw tevreden en rustige sfeer niet meer terug vinden.

Depressie test ouderen? Depressie bij ouderen behandelen?

Voor ouderen is niet altijd gemakkelijk om verplaatsingen af te leggen om hun depressie aan te pakken. Laat staan om een depressie test ouderen te doen. Als je als oudere nog goed overweg kan met de computer, is het voor jou ook een optie om je depressie aan te pakken aan de hand van het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier. Het programma inspireert zich op therapeutische technieken om volwassenen en ouderen met depressie eigen capaciteiten te herontdekken en manieren te vinden om toch te doen wat jou gelukkig maakt.

Depressie test ouderen? Doe de gratis depressie test ouderen!

Wil je weten in welke mate je als oudere een depressie kan ervaren of welke depressie symptomen je ervaart als oudere? Doe dan hier onze gratis depressie test ouderen!